25 Apríl, Štvrtok
 8 °C
TOP

Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy nazývame fašiangy.

Typickým fašiangovým jedlom sú šišky a tiež fánky.

Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy nazývame fašiangy.
Charakterizuje ich bujará zábava, ku ktorej neodmysliteľne patria aj tradičné fašiangové pochúťky. 
Prinášame Vám recept na fánky, ktoré si každý člen rodiny zaručene zamiluje.

FÁNKY

  • 300 g hladkej múky,
  • 30 g stuženého pokrmového tuku
  • 2 žĺtky
  • 20 g cukru
  • ¼ balíčka prášku do pečiva
  • 5 lyžíc kyslej smotany
  • štipka soli
  • olej alebo
  • bravčová masť na vyprážanie
Zdroj foto: mnamky-recepty

POSTUP

  1. Na doske rozdrobíme do preosiatej múky tuk,
  2. Pridáme práškový cukor, prášok do pečiva a soľ.
  3. Všetko dobre premiešame,
  4. Pridáme žĺtky a kyslú smotanu a rukou dobre vypracujeme hladké cesto.
  5. Sformujeme na dlhý valec s priemerom asi 3 cm
  6. Prikryjeme a necháme stáť asi 15 minút.
  7. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm
  8. Ostrôžkou ho rozdelíme na obdĺžniky, ktoré v strede narežeme
  9. Jednu stranu prevlečieme a vyprážame v horúcom oleji alebo v horúcej masti do zlatista.
  10. Odkvapkané kladieme na misu
  11. Posypeme vanilkovým a práškovým cukrom a podávame.

Želáme Vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár