Moravský tvarohový koláč
V dávnych časoch sa robili tak veľké, že na to, aby ich bolo možné upiecť, musela sa prebúrať pec. Nie sú zbytočne presladené a ich lahodná chuť sa nám spája s prázdninami u našich babičiek. Moravské koláče. Kedysi nemohla táto voňavá a nadýchaná špecialita chýbať na žiadnej tradičnej svadbe. A aj v súčasnosti je základom mnohých rodinných osláv, či krstín. Upečte si túto dobrôtku podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
Na cesto:
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 250 ml vlažné mlieko
- Polovica droždia
- 2 vajcia
- 500 g polohrubej múky
- 125 g rozpusteného masla
- Štipka soli
Na plnku:
- 125 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 2 žĺtka
- 1 lyžička mletej škorice
- Hrsť hrozienok
- 1 PL rumu
Na potretie:
- 1 žĺtok
- Polievková lyžica mlieka
POSTUP:
- Vlažné mlieko si dáme do malého hrnčeka. Pridáme lyžičku cukru a rozdrvíme droždie. Necháme kysnúť asi 15 minút.
- Do misky si preosejeme múku, pridáme rozpustené maslo a kvások, vajíčka, štipku soli a spracujeme cesto. Necháme ho na teplom mieste nakysnúť asi hodinku.
- Kým cesto kysne, pripravíme si tvarohovú plnku. Hrozienka zalejeme rumom a necháme odležať. V miske si zmiešame tvaroh, žĺtok, maslo, cukor, škoricu. Pridáme aj hrozienka.
- Rozvaľkáme si cesto asi na 1 centimeter a vykrojíme z neho kolieska. Tie uložíme na plech potretý maslom. Do stredu koliesok dáme tvarohovú plnku. Kraje cesta potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom. Pečieme približne 25 minút na 180 stupňov