15 Jún, Sobota
 18 °C
TOP

Moravský tvarohový koláč

V dávnych časoch sa robili tak veľké, že na to, aby ich bolo možné upiecť, musela sa prebúrať pec. Nie sú zbytočne presladené a ich lahodná chuť sa nám spája s prázdninami u našich babičiek. Moravské koláče. Kedysi nemohla táto voňavá a nadýchaná špecialita chýbať na žiadnej tradičnej svadbe. A aj v súčasnosti je základom mnohých rodinných osláv, či krstín. Upečte si túto dobrôtku podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

Na cesto:

  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 250 ml vlažné mlieko
  • Polovica droždia
  • 2 vajcia
  • 500 g polohrubej múky
  • 125 g rozpusteného masla
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 125 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 500 g hrudkovitého tvarohu
  • 2 žĺtka
  • 1 lyžička mletej škorice
  • Hrsť hrozienok
  • 1 PL rumu

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  • Polievková lyžica mlieka

POSTUP:

  1. Vlažné mlieko si dáme do malého hrnčeka. Pridáme lyžičku cukru a rozdrvíme droždie. Necháme kysnúť asi 15 minút.
  2. Do misky si preosejeme múku, pridáme rozpustené maslo a kvások, vajíčka, štipku soli a spracujeme cesto. Necháme ho na teplom mieste nakysnúť asi hodinku.
  3. Kým cesto kysne, pripravíme si tvarohovú plnku. Hrozienka zalejeme rumom a necháme odležať. V miske si zmiešame tvaroh, žĺtok, maslo, cukor, škoricu. Pridáme aj hrozienka.
  4. Rozvaľkáme si cesto asi na 1 centimeter a vykrojíme z neho kolieska. Tie uložíme na plech potretý maslom. Do stredu koliesok dáme tvarohovú plnku. Kraje cesta potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom. Pečieme približne 25 minút na 180 stupňov

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár