Kotlíkový guláš
Jednoducho patrí k letu. Guláš. Pri kotlíkoch, v ktorých sa varí, sa radi schádzame s rodinou, či priateľmi. Hovorí sa, že koľko existuje gazdiniek a šéfkuchárov, toľko existuje aj receptov na prípravu tejto pochúťky. Toto jedlo údajne rozširovali šľachtici, obchodníci, vojaci i cestovatelia po rôznych kútoch Európy. Skúste si ho pripraviť podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
- 1 kg hovädzieho a bravčového mäsa
- 2 PL bravčovej masti
- 5 ks cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 kg zemiakov
- Lečo
- Soľ
- Korenie čierne mleté
- Paprika červená mletá
- Majorán
POSTUP:
- Nakrájame si cibuľku. V kotlíku rozpustíme bravčovú masť a pridáme cibuľku. Keď je opražená dosklovita pridáme hovädzie mäso. Necháme trošku zatiahnúť a dodáme soľ, mletú papriku, čierne korenie.
- Hovädzie mäso dusíme a len mierne podlievame. Zatiaľ si očistíme a narežeme zemiaky. Najprv pridáme k mäsu len 2 nakrájané zemiaky a varíme.
- Asi po hodinke, keď sa už hovädzie mäso dá prežúvať, pridáme bravčové. Pokračujeme vo varení do zmäknutia.
- Keď už je bravčové mäso mäkké, pridáme zemiaky. A po 15 minútach aj lečo. Keď je všetko hotové, pridáme cesnak a majorán. Ak máte radi pikantné jedlá, na záver môžete dochutiť chilli papričkami.