Jednoduchá hrachová kaša s pečeným kelom
Hrachová kaša bola kedysi denne v jedálničku ľudí, ktorí mali hlbšie do vrecka a popri ťažkej fyzickej práci sa potrebovali hlavne poriadne nasýtiť. Nemusí to byť ale len to „lacné jedlo“ pripravené len z hrachu a cibule. Obohatiť ju môžete napríklad aj pridaním pečeného kelu a vytvoríte z nej neodolateľnú pochúťku. Návod ako na to, nájdete v našom recepte.
INGREDIENCIE:
- 500g zemiakov
- 250 g žltého suchého hrachu
- štipka celej rasce
- štipka soli
- 30g masla
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- šľahačková smotana
- čerstvá pažítka
- 500 g ružičkového kelu
- rozmarín
POSTUP:
- Zemiaky očistíme narežeme na kocky a dáme do hrnca s vodou. K zemiakom pridáme hrach, soľ, rascu a varíme do zmäknutia zemiakov a hrachu, približne 30 minút.
- Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno, na masle ich orestujeme do sklovita, pridáme k uvareným zemiakom a hrachu. Tyčovým mixérom všetko rozmixujeme na kašu, pridáme šľahačkovú smotanu, ak je kaša príliš hustá môžeme nechať vodu zo zemiakov a pridať do kaše.
- Nakoniec pridáme čerstvú nasekanú pažítku, prípadne na dochutenie rozmarín.
- Hlavičky kelu prekrojíme na polovicu na panvici rozohrejeme maslo a ružičkový kel opekáme asi 2 minúty rozkrojenou stranou nadol. Potom ich otočíme vypneme plameň a zakryjeme panvicu. Ďalšie 2 minúty ich necháme pod pokrievkou zmäknúť. Podávame s hrachovo-zemiakovou kašou.