24 Apríl, Streda
 6 °C
TOP

Bravčové pečené stehno so slivkovou omáčkou

Zdá sa, že nám Slovákom bravčovinka 🐖 jednoducho chutí. Za jeden rok jej zjeme priemerne 30 kilogramov. Čo predstavuje o tretinu viac, než je odporúčaná ročná konzumácia. Preto sa nabudúce zameriame aj na iné druhy mias. Ale dnes sme pre vás pripravili vynikajúci recept na Bravčové pečené stehno so slivkovou omáčkou.

INGREDIENCIE:

  • 1kg bravčového stehna
  • olej
  • soľ
  • čierne korenie mleté
  • nové korenie
  • červená paprika
  • mletá rasca
  • 3 ks cibule
  • 4 -5 strúčikov cesnaku
  • 1-2 vetvičky rozmarínu

Omáčka :

  • 100g masla
  • 4 lyžice hl.múky
  • 800 ml vody
  • 5 lyžíc slivkového leváru

Na dochutenie : soľ, cukor, rum, škorica

Príloha : zemiaková kaša alebo opekané zemiaky

POSTUP:

  1. Mäso si poriadne umyjeme a osušíme. Poriadne ho osolíme, okoreníme a potrieme olejom.
  2. Mäso vložíme do pekáča, pridáme očistenú a na 1/4 nakrájanú cibuľu, strúčiky cesnaku, vetvičky rozmarínu a podlejeme vodou.
  3. Prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 1,5 hodiny.
  4. Potom mäso odkryjeme a za občasného polievania dopekáme asi 30 min.

Omáčka:

  1. V malom hrnci si z masla a múky  spravíme zápražku.
  2. Podlejeme vodou, rozmiešame, pridáme slivkový lekvár a za stáleho miešania necháme prejsť varom.
  3. Ochutíme soľou a cukrom. Ja pridávam aj troška rumu a niekedy štipku škorice.
  4. A hotovo!

Ako prílohu sme zvolili zemiakovú kašu. Ale skvele sa k jedlu hodia aj opekané zemiaky.

Prajeme Vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár