22 Júl, Pondelok
 23 °C
TOP

Úžasné ovocie, ktoré je zeleninou – rajčiak

V roku 1820 bola paradajka (rajčiak, rajčina) verejne vyhlásená za bezpečnú po tom, ako Robert Johnson zjedol v Saleme v americkom štáte Massachusetts 24 kg jej plodov.

Rajčiak jedlý je druh z rodu ľuľok . V minulosti bol tento druh dlhý čas zaraďovaný do rodu rajčiak, ktorý je dnes zrušený a začlenený do rodu ľuľok. Tam patrí napríklad aj zemiak či mandragora alebo petúnia.

Slová rajčiak a rajčina vznikli skrátením názvu rajské jablko, ktorý vznikol pravdepodobne doslovným prekladom nemeckého názvu Paradiesapfel. Slovo paradajka je skomolenina rakúskeho slova Paradeiser, ktoré vzniklo pridaním koncovky k staršiemu juhonemeckému slovu Paradeis (znamenajúcemu raj. Čiže slovo Paradeiser vlastne znamená úplne doslova „rajčiak“.

Z botanického hľadiska je rajčiak ovocie – bobuľa. Paradajka sa však považuje za „kulinársku zeleninu“, pretože má oveľa nižší obsah cukru než kulinárske ovocie. Bežne sa používa ako súčasť šalátu alebo hlavného jedla, a nie ako dezert. Paradajky nie sú jedinou potravinou s touto nejednoznačnosťou – kapie, uhorky, zelené fazuľky, baklažány, avokáda a rôzne druhy tekvíc sú botanicky tiež ovocie, ale používané sú ako zelenina.

Rajčiak má vysoký podiel vlákniny a neobsahuje takmer žiadne tuky. Zrelé plody rajčiaka jedlého sú bohaté na betakarotén a vitamín C, v menšej miere obsahuje aj vitamín B, lykopén, chróm a draslík. Zelené nedozreté plody môžu spôsobiť otravu organizmu.

Rajčiak jedlý pochádza zo Strednej Ameriky a Južnej Ameriky, pričom divorastúce formy rajčiaka sa vyskytujú od severu Čile po Venezuelu. Pri vykopávkach južne od mesta Mexiko, v jaskyniach v údolí Tehuacán sa našli misky so zvyškami zeleniny, vrátane paradajok. Práve Mexiko je pravdepodobne miestom, kde sa začal rajčiak domestikovať.

Rajčiak doviezol do Európy v roku 1498 Krištof Kolumbus, konkrétne to bolo do Španielska a Portugalska.

Odoslať komentár