24 Apríl, Streda
 6 °C
TOP

Kde sa vzalo šampanské a ako ho správne podávať?

Podľa tradície si zvykneme na nový rok pripíjať šampanským a mnohí možno ani netušia, že v skutočnosti si pripíjajú sektom. Je tomu tak preto, lebo žiadne šumivé víno vyrobené mimo francúzsky región Champagne sa nemôže nazývať šampanským.

Počiatky výroby šampanského vína siahajú až do 17. storočia, pričom za jeho objaviteľa je považovaný Don Perignon z benediktínskeho opátstva v Hautvillers. Už v 18. storočí sa šampanské stalo oficiálnym nápojom kráľovského dvora Ľudovíta XV. Tento chutný mok sa vyrába dvojitou fermentáciou a jeho teplota pri konzumácii by mala dosahovať teplotu 5 až 7 stupňov Celzia.

Vedeli ste, že…?

-šampanské sa otvára tak, že fľašu mierne nakloníme a zátku pomaly vytiahneme rukou tak, aby nelietala po miestnosti. Súčasne nedochádza k žiadnemu hlasnému buchnutiu, ale len k tichému zvuku

-na podávanie šampanského by sme mali podľa znalcov používať väčšie poháre v tvare tulipánu, ktoré by sme však mali naplniť maximálne do polovice

Odoslať komentár