Pestujeme rozmarín
Rosmarinus officinalis, v preklade „morská rosa“ pochádza z oblastí južnej Európy a je ďalšou z byliniek, ktorú môžetepestovať aj vo svojej bylinkovej záhrade. Keďže nie je príliš náročný na pestovanie, dariť sa mu bude aj v kvetináči na balkóne či terase.
Rozmarín lekársky je vždyzelený poloker a dorastá do výšky 40 až 200 cm. Ide o trvalku, ktorá obľubuje slnečné stanovište a suchšie pôdy. Treba ho však chrániť pred mrazom. Jeho lístky môžeme zberať počas celého roka. Pre svoju výraznú aromatickú chuť je táto bylinka obľúbená aj v kuchyni. Výborne ochutí pečené mäso a zeleninu a hodí sa aj pri príprave rýb.
Účinky na zdravie
Rozmarín obsahuje vo veľkom množstve éterické oleje – cineol a borneol. Oba pôsobia blahodarne na nervovú sústavu a na podporu dobrého trávenia. Bohatý je aj na flavonoidy, triesloviny, terpenoidy, živice, saponíny a vitamín A, B6 a C. Do nášho tela ním doplníme tiež minerály ako mangán, železo, meď, vápnik a horčík. „Využíva sa na posilnenie imunitného systému a krvného obehu. Môže zvyšovať krvný tlak a má aj výrazné antiseptické a močopudné účinky“, hovorí odborníčka na zdravú výživu z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Za zmienku určite stojí aj účinok spôsobený jeho vôňou – dokáže nabudiť naše zmysly, posilňuje sústredenie.
Pozor – neprežeňte to
Rozmarín je vo väčších dávkach jedovatý, preto je potrebné dať si pozor na konzumované množstvo. Aj v prípade rozmarínu platí, že hoci sú bylinky výborným pomocníkom pri rôznych ochoreniach, užívať by sme ich mali s rozumom.
Ilustračné foto. zdroj foto HansLinde pixabay