16 December, Pondelok
 9 °C
TOP

Oslávte sviatok zaľúbených sladkými srdiečkami

Valentínsky pozdrav, nežný kvietok, lahodná maškrta, či romantický večer pri sviečkach. Sviatok svätého Valentína onedlho zaklope na dvere a mnohí sa už zamýšľajú nad tým, ako ho stráviť čo najpríjemnejšie či najoriginálnejšie. Čo tak pripraviť svojej láske valentínsku pochúťku v podobe sladkého srdiečka? Prinášame dva chutné recepty.

Stará známa pravda „Láska ide cez žalúdok“, iste platí aj na Valentína. Jedlo dokáže potešiť ale aj očariť či zlepšiť náladu. Aj vďaka jedlu môžete zažiť s partnerom príjemné chvíle. No a aby bol váš valentínsky večer sladký, prinášame recept na sladkú maškrtu.

Zlepované srdiečka s jahodami

Budeme potrebovať:

na cesto: 4 vajcia, 1 balíček vanilkového cukru, 100g práškového cukru, 100ml oleja, 100ml mlieka, 160g hladkej múky, 1 KL kypriaceho prášku do pečiva

na dokončenie: šľahačka, jahodový džem, jahody

Postup:

Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Striedavo pridávame olej, mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka vmiešame do vaječnej zmesi. Hladké cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme – elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra 160 °C, plynová rúra stupeň 3. Doba pečenia asi 20 minút.

Po upečení vyklopíme korpus na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom. Papier, na ktorom sme korpus piekli stiahneme a korpus necháme vychladnúť.

Z cesta formičkou povykrajujeme srdiečka. Polovicu srdiečok potrieme džemom či obľúbeným krémom, na ne položíme zvyšné srdiečka, spojíme a ozdobíme šľahačkou, ovocím a jedlými kvietkami prípadne farebnou cukrovou posýpkou.

Vafle s čerešňovou omáčkou

Budeme potrebovať:

na cesto:

1 hrnček mlieka, 3 vajcia, 1/2 hrnčeka bieleho jogurtu, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 1/3 hrnčeka oleja, štipku soli

na omáčku:

200 g kompótovaných čerešní alebo iného ovocia podľa výberu,2 lyžice krupicového cukru, 2 lyžice vanilkového pudingového prášku

Postup:

V mlieku rozšľaháme žĺtky a jogurt, pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a olej. Premiešame a nazáver vmiešame bielky, ktoré sme vyšľahali so štipkou soli. Hotové cesto pečieme vo vaflovači v tvare srdiečok.

Polovicu čerešní dáme do hrnca, pridáme cukor, zalejeme 250 ml vody, v ktorej sme rozmiešali pudingový prášok, a za stáleho miešania povaríme 2 minúty. Odstavíme, necháme mierne vychladnúť, vmiešame zvyšné čerešne.

Vafle naservírujeme na tanieriky, polejeme omáčkou, posypeme cukrom a ozdobíme napríklad čerstvými bylinkami, hodí sa mäta či medovka.

Odoslať komentár