25 Apríl, Štvrtok
 10 °C
TOP

Cvikla ako liek

Mnohí cviklu či červenú repu považujú za elixír života. Pravdou je, že táto zelenina obsahuje veľa zdraviu prospešných látok a preto by sme na jej konzumáciu rozhodne nemali zabúdať. Nakoľko ju na pultoch našich predajní nájdeme počas celého roka, mali by sme ju zaradiť pravidelne do svojho jedálnička.

Liečivé účinky červenej repy

Cvikla očisťuje náš organizmus a má pozitívny vplyv na tvorbu červených krviniek, na pevnosť kostí aj väzivových tkanív. Cvikla obsahuje sodík, draslík, vápnik ale aj horčík či železo, ďalej tiež betaín a kremík. Z vitamínov je to vitamín C a vitamíny skupiny B. Veľkým plusom tejto zeleniny je vysoký obsah kyseliny listovej a vlákniny.

Použitie

Cvikla je výborná surová, varená aj pečená. Zo surovej si môžete pripraviť šťavu či smoothie. Odborníci však radia konzumovať ju skôr tepelne upravenú. Po tom ako cviklu umyjete pod tečúcou vodou, varte ju v dostatočnom množstve vody asi hodinu alebo pečte rovnako dlho zabalenú v alobale, ktorý ste potreli olejom. Po schladení ju očistite od šupky a môžete pridávať strúhanú do šalátov, alebo na plátky nakrájanú ako prílohu ku grilovanému i pečenému mäsu alebo k syrom.

Cviklovo-jablkové smoothie plné vitamínov

Budeme potrebovať: 1 menšiu cviklu (môže byť uvarená), 1 mrkvu, 1 jablko, citrónovú šťavu z polovice citróna, 500 ml vody, med podľa chuti – môžete vynechať

Postup:

Cviklu, mrkvu aj jablko ošúpeme a jablko zbavíme jadrovníkov. Všetko nakrájame na malé kocky. Vložíme do mixéra a pridáme citrónovú šťavu a vodu. Všetko spolu rozmixujeme. Na záver môžeme podľa potreby pridať med a ešte raz rozmixujeme.

Pozor

Cviklu by nemali konzumovať ľudia trpiaci obličkovými kameňmi či nízkym krvným tlakom. Rovnako nie je vhodná ani pre tých, ktorí bojujú s kolísavou hladinou cukru v krvi.

Ak sa rozhodnete pre pitie cviklovej šťavy, zozačiatku ju pite zriedenú s vodou v pomere jeden diel šťavy a desať dielov vody. Postupne môžete podiel vody znižovať.

Odoslať komentár