Kvitne voňavá baza
Baza je pomerne známy ker, ktorý od mája až do konca júla kvitne bielymi až žltobielymi kvetmi s charakteristickou a prenikavou vôňou. Jej plody sú čierne až čiernofialové. Je bohatá na množstvo živín a zdraviu prospešných látok.
Baza čierna rastie najmä na vlhších miestach, na lúkach, poliach, či okraji lesov. „V zrelom plode sú organické kyseliny, cukor, sú tiež dobrým zdrojom vitamínu A a C a ideálne je ich spracovať do formy sirupu alebo džemu . Kvety tohto voňavého kríku obsahujú silice, triesloviny, glykozidy, organické kyseliny a vitamín C. Listy zasa obsahujú živicu, glykozidy, sambunigrin, sambucin, vápnik a semená vitamíny B1, B2, B6 a B12,“ hovorí Mgr. Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Bazové plody sa používajú hlavne na tíšenie bolestí nervového pôvodu a bolestí chrbta. V ľudovom liečiteľstve sa používa pri liečbe chorôb z prechladnutia a respiračných ochorení ako sú chrípka, bronchitída, angína, kašeľ, nádcha či zápal dutín. „Baza stimuluje potenie, čím napomáha znižovať teplotu a pomáha uvoľňovať dýchacie cesty“, dodáva odborníčka. V týchto prípadoch si môžeme pripraviť bazový čaj. Vhodným pomocníkom pri nachladnutí je aj sirup z kvetov. Tie by sa mali sušiť zavesené za stonku alebo rozložené v tenkých vrstvách bez priameho slnečného svetla. Je taktiež možné sušiť plody, keď sú už zrelé.
Upozornenie! – Niektoré časti bazy, teda listy, korene, kôra, stonky a dokonca aj nezrelé bobule obsahujú kyanogénne glykozidy, ktoré za určitých okolností môžu uvoľňovať kyanid, ktorého množstvo je síce zriedkavo život ohrozujúce, avšak môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie, hnačku, závraty či problémy s dýchaním. Rovnako aj zrelé, ale neuvarené plody môžu spôsobiť ťažkosti.
Konzumácia bazy nie je podľa odborníkov vhodná pre ľudí s autoimunitnými problémami, malé deti, tehotné ženy či pre ľudí, ktorí užívajú lieky s močopudnými účinkami.
Informácie poskytol Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
Náš tip:
Sirup z kvetov bazy
Budeme potrebovať: 40kvetov bazy, 3 citróny, 1,25kg cukru, 2,5 litra vody, 1ČL kyseliny citrónovej
Postup: Jeden citrón odšťavíme, dva zbavíme šupky a nakrájame na kolieska. Do väčšieho hrnca dáme vodu, prevaríme ju a necháme vychladnúť, potom do nej pridáme kvety bazy, citrónovú šťavu a citróny nakrájané na kolieska. Prikryjeme a vložíme na 24 hodín do chladničky. Tekutinu precedíme do hrnca a dáme na mierny oheň. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú, privedieme do varu a za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť, tak aby sme získali sirupovú konzistenciu. Horúci sirup nalejeme do umytých fliaš, uzavrieme a skladujeme na tmavom, chladnom mieste.
zdroj foto RitaE pixabay