Cvikla v našej kuchyni
Cvikla či červená repa obsahuje veľa zdraviu prospešných látok a preto by sme na jej konzumáciu rozhodne nemali zabúdať. Nakoľko ju na pultoch našich predajní nájdeme počas celého roka, mali by sme ju zaradiť pravidelne do svojho jedálnička.
Cvikla je výborná surová, varená aj pečená. Zo surovej si môžete pripraviť šťavu či smoothie. Odborníci však radia konzumovať ju skôr tepelne upravenú. Po tom ako cviklu umyjete pod tečúcou vodou, varte ju v dostatočnom množstve vody asi hodinu alebo pečte rovnako dlho zabalenú v alobale, ktorý ste potreli olejom. Po schladení ju očistite od šupky a môžete pridávať strúhanú do šalátov, alebo na plátky nakrájanú ako prílohu ku grilovanému i pečenému mäsu alebo k syrom.
Cviklová nátierka
Budeme potrebovať: 100g cvikle, 250g tvarohu, štipku soli, mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Cviklu umyjeme, vložíme do hrnca s vodou a hodinu varíme. Po vychladnutí cviklu očistíme a postrúhame. Do misky dáme tvaroh, cviklu a štipku soli a všetko dobre vymiešame. Dochutíme korením.
Nátierku môžeme podávať s chlebom, bagetkou či pečivom.
Cviklovo-jablkové smoothie
Budeme potrebovať: 1 menšiu cviklu (môže byť uvarená), 1 mrkvu, 1 jablko, citrónovú šťavu z polovice citróna, 500 ml vody, med podľa chuti – môžete vynechať
Postup: Cviklu, mrkvu aj jablko ošúpeme a jablko zbavíme jadrovníkov. Všetko nakrájame na malé kocky. Vložíme do mixéra a pridáme citrónovú šťavu a vodu. Všetko spolu rozmixujeme. Na záver môžeme podľa potreby pridať med a ešte raz rozmixujeme.
Tip od odborníkov – Ak sa rozhodnete pre pitie cviklovej šťavy, zozačiatku ju pite zriedenú s vodou v pomere jeden diel šťavy a desať dielov vody. Postupne môžete podiel vody znižovať.
Pozor! – Cviklu by nemali konzumovať ľudia trpiaci obličkovými kameňmi či nízkym krvným tlakom. Rovnako nie je vhodná ani pre tých, ktorí bojujú s kolísavou hladinou cukru v krvi.
zdroj foto leppäkerttu pixabay