Zapečená treska so smotanou a zemiakmi
Už vás nebaví variť počas víkendu na obed tie isté jedlá? Vyskúšajte si pripraviť tento recept z portugalskej kuchyne. Treska je v tejto krajine doslova kráľovnou. Portugalci ju vedia pripraviť až na 365 spôsobov a do ich jedálneho lístka sa vraj dostala vďaka námorníkom. Tí prišli na to, že ak je naložená v soli, vydrží v dobrom stave aj niekoľkomesačné plavby.
Pripravili sme si pre vás recept na Bacalhau com natas, a teda zapečenú tresku so smotanou a zemiakmi, ktorú si určite zamilujú aj vaše deti,
INGREDIENCIE:
- 500 g tresky
- 250 ml smotany na varenie
- 4 zemiaky
- cibuľa
- bobkový list
- soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
- olej
- maslo
- syr na strúhanie
POSTUP:
- Tresku dáme do hrnca s vriacou vodou a spolu s bobkovým listom varíme asi tak päť minút.
- Keď ju odstavíme, odstránime z nej kožu, prípadne kosti a podrvíme na malé časti.
- Na panvici na oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme k nej tresku a všetko ešte krátko restujeme.
- Zemiaky si očistíme a nakrájame na tenké plátky. Trošku ich opražíme na panvici s olejom.
- Pripravíme si pekáč, na spodok dáme trošku masla a vložíme doň zemiakový základ. Dochutíme soľou, korením i muškátovým orieškom. Pridáme tresku, zalejeme smotanou, prikryjeme ešte 1 vrstvou zemiakov a posypeme strúhaným syrom.
- Vložíme do rúry a pri miernej teplote pečieme ešte asi pol hodinu.