21 December, Sobota
 5 °C
TOP

Zapečená treska so smotanou a zemiakmi

Už vás nebaví variť počas víkendu na obed tie isté jedlá? Vyskúšajte si pripraviť tento recept z portugalskej kuchyne. Treska je v tejto krajine doslova kráľovnou. Portugalci ju vedia pripraviť až na 365 spôsobov a do ich jedálneho lístka sa vraj dostala vďaka námorníkom. Tí prišli na to, že ak je naložená v soli, vydrží v dobrom stave aj niekoľkomesačné plavby.

Pripravili sme si pre vás recept na Bacalhau com natas, a teda zapečenú tresku so smotanou a zemiakmi, ktorú si určite zamilujú aj vaše deti,

INGREDIENCIE:

  • 500 g tresky
  • 250 ml smotany na varenie
  • 4 zemiaky
  • cibuľa
  • bobkový list
  • soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
  • olej
  • maslo
  • syr na strúhanie

POSTUP:

  1. Tresku dáme do hrnca s vriacou vodou a spolu s bobkovým listom varíme asi tak päť minút.
  2. Keď ju odstavíme, odstránime z nej kožu, prípadne kosti a podrvíme na malé časti.
  3. Na panvici na oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme k nej tresku a všetko ešte krátko restujeme.
  4. Zemiaky si očistíme a nakrájame na tenké plátky. Trošku ich opražíme na panvici s olejom. 
  5. Pripravíme si pekáč, na spodok dáme trošku masla a vložíme doň zemiakový základ. Dochutíme soľou, korením i muškátovým orieškom. Pridáme tresku, zalejeme smotanou, prikryjeme ešte 1 vrstvou zemiakov a posypeme strúhaným syrom.
  6. Vložíme do rúry a pri miernej teplote pečieme ešte asi pol hodinu.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár