Pripravte si fašiangové fánky
Bujará zábava, plesy plné nádherných rób, sprievody a bláznivé masky, zabíjačkové špeciality či fánky a smažené šišky, to všetko už akosi neodmysliteľne patrí k fašiangom. Nazývame tak obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Fašiangy sú obdobím, ktoré sa začína deň po Troch kráľoch, teda 7. januára a končí sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou alebo takzvanou škaredou stredou, takže tento rok potrvajú fašiangy do utorka 13. februára 2024.
Mnohí isto vedia, že tradičné fašiangové jedlo bolo mastné a sýte. Zakáľačkové pokrmy sú pre obdobie fašiangov typické, podáva sa držková, restovaná pečienka, tlačenka, jaterničky. Nezabúda sa však v tomto čase ani na milovníkov sladkého jedla, ktorí si môžu pochutnať na šiškách vyprážaných na masti. Rovnako tradičné sú aj fánky, na prípravu ktorých vám prinášame recept.
Fašiangové fánky
Suroviny: 400 g polohrubej múky, 1 KL soli, 4 PL masla, 2 žĺtky, 1 PL kryštálového cukru, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 PL rumu, 200 ml kyslej smotany, olej, práškový a vanilkový cukor na posypanie
Postup:
Preosiatu múku zmiešame so soľou, kryštálovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme nastrúhané maslo, žĺtky, rum, smotanu a vypracujeme vláčne cesto. Zakryjeme utierkou a necháme asi hodinu podkysnúť.
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho do hrúbky asi 3 mm. Následne radielkom vykrajujeme pásy 2,5 cm široké a 10 cm dlhé, v strede každého urobíme zárez.
Fánky vyprážame na rozpálenom oleji do ružova. Oleja má byť toľko, aby v ňom fánky plávali. Vypražené fánky necháme odkvapkať na papierových obrúskoch od prebytočného tuku a ešte horúce obalíme zmesou práškového a vanilkového cukru.
Ilustračné foto. autor foto Gaertringen pixabay