24 November, Nedeľa
 4 °C
TOP

Potraviny pre mozog

Mozog je jeden z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele. Prospieva mu akákoľvek aktivita, kvalitný spánok, pobyt v prírode, pohyb, tréning pamäti, dostatok tekutín ale aj kvalitná zdravá a vyvážená strava.

„Vhodným príkladom je stredomorská strava zahŕňajúca zeleninu, ovocie, olivový olej, obilniny, chlieb, strukoviny, ryby, vajíčka, mliečne výrobky, mäso. Dôležité je redukovať príjem alkoholu. Vitamíny skupiny B sú dopingom pre celý nervový systém,“ radia odborníci z Odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva SR.

Pravidelnou konzumáciou nasledujúcich potravín môžeme podľa odborníkov zlepšiť fungovanie svojho mozgu:

-Potravinové zdroje vitamínu E, ako je rastlinný olej, semená, avokádo, orechy.

-Zdroje antioxidantov vrátane vitamínov A, C, D, E, K, ktoré sa nachádzajú v pestrofarebnom ovocí a zelenine.

-Ryby obsahujúce omega-3 mastné kyseliny.

-Tmavozelená listová zelenina, ako napríklad kel, špenát, mangold.

-Všetky strukoviny nám môžu pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi, a tým zabezpečiť priebežné dodávky potrebnej energie aj do mozgu.

-Káva, čaj a horká čokoláda; kofeín konzumovaný v týchto formách a s mierou môže stimulovať duševnú bystrosť.

Náš tip:

Avokádová nátierka

Budeme potrebovať: 1 väčšie avokádo, 2 lahôdkové cibuľky, kúsok čerstvej uhorky, 200 g syra balkánskeho typu, 2 lyžice olivového oleja, šťavu z ½ citróna, soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Zrelé avokádo prepolíme, odstránime z neho kôstku, zbavíme ho šupky a vložíme do mixéra. Pridáme citrónovú šťavu, olej a dohladka rozmixujeme. Potom pridáme pomrvený syr, nakrájané jarné cibuľky, uhorku, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Opäť rozmixujeme. Podávame s celozrnným pečivom.

zdroj foto stevepb pixabay

Odoslať komentár