24 November, Nedeľa
 1 °C
TOP

Jarabinu si nazbierajte do zásoby

Počas jesennej prechádzky prírodou iste natrafíte na strom s oranžovočervenými plodmi jarabiny vtáčej. Sú veľmi bohaté na vitamín C a tak si ich nezabudnite nazbierať do zásoby.

Jarabina vtáčia je strom dorastajúci do výšky 16 až 20 metrov. Jej plody sú guľaté oranžovočervené bobule. Dozrievajú na jeseň a na strome ich možno pozorovať až do polovice zimy. Jarabina rastie na okrajoch lesov, hojne sa vyskytuje aj v parkoch, ľudia ju tiež pestujú vo svojich záhradách.

Priaznivé účinky jarabiny na zdravie

Jarabina má vysoký obsah vitamínu C. Nachádzajú sa v nej tiež karotenoidy, kyselina jablčná, železo, vápnik, jód, flavonoidy, triesloviny, pektín, fytoestrogény, čo sú látky podobné ženským hormónom, ďalej horčík, draslík či vápnik. V ľudovom liečiteľstve sa oddávna využíva ako podporný prostriedok hormonálnej rovnováhy u žien. Zmierňuje silné krvácanie, podporuje vylučovanie žlče, upravuje peristaltiku čriev, pôsobí močopudne. Pomáha pri prechladnutí a osvedčila sa aj pri zápaloch horných dýchacích ciest.

Zber a spracovanie

Plody jarabiny zberáme v októbri tak, že orezávame celé vrcholy konárikov, bobule odtrhávame až neskôr. Po zbere je treba jarabinu sušiť, najskôr na vzduchu a potom dosušíme v rúre pri asi 50°Celzia. Suché plody skladujeme v textilných vrecúškach. Z jarabiny sa pripravujú šťavy, džem, kompót, víno, sirup aj čaj.

Pripravte si jarabinový čaj

Jarabinový čaj poslúži ako prevencia pred nachladnutím. Pripravíte ho tak, že zmiešate 2 PL sušenej jarabiny, 1 PL sušených plodov čiernej ríbezle a 1 PL sušených listov čiernej ríbezle a tie vložíte do termosky a zalejete horúcou vodou. Nechajte cez noc odstáť. Potom už len môžete počas dňa vlažný čaj popíjať.

Marmeláda z jarabiny

Suroviny: 1 kg jarabiny, 1 kg cukru

Postup: Plody jarabiny umyte, zalejte vodou a krátko povarte. Následne preceďte, vložte späť do hrnca, podlejte vodou a pridajte cukor. Zohrievajte na miernom ohni až kým sa cukor nerozpustí. Potom varte ešte 5 minút a priebežne zberajte vytvorenú penu. Ešte horúcu marmeládu plňte do čistých zaváracích pohárov a otočte hore dnom. Nechajte vychladnúť pod utierkou.

Dajte pozor!

Neodporúča sa konzumácia čerstvých plodov jarabiny, pretože obsahujú kyselinu parasorbovú, ktorá môže spôsobiť podráždenie sliznice žalúdka a čriev a zapríčiniť tak nevoľnosť. Sušením a tepelnou úpravou táto vlastnosť zaniká. Rovnako sa jarabine radšej vyhnite, ak trpíte zvýšenou zrážanlivosťou krvi, zvýšenou žalúdočnou kyselinou či častými hnačkami. Ak si nie ste istí, poraďte sa so svojim lekárom.

Odoslať komentár