26 December, Štvrtok
 -2 °C
TOP

Veľkonočné maškrty „naslano“

Kým deti či mamičky si radi pochutia na sladkých koláčoch a iných dobrotách, muži radšej siahnu po slaných veľkonočných lahôdkach. Ani na to sme v redakčnej kuchyni nezabudli a prinášame vám niekoľko originálnych receptov na jedlá, po ktorých budete mať povestné nebíčko v papuľke. Dobrú chuť!

Veľkonočná baba

Postup: Na prípravu veľkonočnej baby budeme potrebovať približne 250 g údeného mäsa, 4 vajcia, 250 ml vlažného mlieka, staršie pečivo, 125 g masla, soľ, mleté čierne korenie a čerstvú petržlenovú vňať.

Postup: Pečivo si nakrájame a zalejeme ho mliekom, v ktorom ho necháme postáť asi 15 minút. Údené mäso si najprv uvaríme, vychladnuté ho nakrájame na kocky. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Maslo osolíme a vymiešame ho do hladka, postupne k nemu po jednom pridávame žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do väčšej misy dáme pečivo, pokrájané údené mäso, maslo so žĺtkami, nasekanú petržlenovú vňať a zmes ochutíme soľou a korením. Na záver zľahka primiešame sneh z vaječných bielkov. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme jemnou strúhankou, rúru si dáme zohriať na 180°C. Zmes preložíme do zapekacej misy a pečieme do chrumkava približne 45 minút. Baba chutí výborne s chrenom, kyslými zaváraninami, ale aj s čerstvým zeleninovým šalátom.

Plnené vajcia

Potrebujeme: Na 5 vajíčok potrebujeme 2 lyžice dijonskej horčice a 4 lyžice taveného syru. Množstvo ingrediencií si prispôsobíte podľa toho, pre koľko ľudí budete plnené vajcia pripravovať. Na záver bude potrebná aj tatárska omáčka.

Postup: Vajíčka uvaríme na tvrdo, olúpeme ich a necháme ich vychladnúť. Potom ich prekrojíme na polovice a žĺtka z nich vyberieme. V miske si roztlačíme vaječné žĺtka, pridáme k nim horčicu a syr a vymiešame so soľou nahladko. Touto zmesou plníme polovičky uvarených bielkov a uložíme ich na tanier. Mala by vám časť plnky ostať, tú premiešate s niekoľkými lyžicami tatárskej omáčky, aby ste mohli plnené vajcia na tanieri ešte preliať hladkou omáčkou, na záver ozdobte jedlo nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s čerstvým pečivom a zeleninou podľa chuti.

Tradičná syrová roláda

Potrebujeme: 500 g tvrdého syra v celku– my sme použili eidam s obsahom tuku 45% , 100 g plátkového syra, 100 g masla, 2 vajcia uvarené natvrdo, plátky dusenej šunky, 2 ks tavený syr v črievku, jarná cibuľka, červená kapia, kyslá uhorka, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Tvrdý syr v celku dáme do mikroténového sáčka a varíme ho v horúcej vode, kým nezmäkne tak, aby sa dal rozvaľkať. Medzitým si pripravíme plnku z masla, taveného syra, jarnej cibuľky, kapie a kyslej uhorky, ktoré sme nakrájali na drobno, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Na rozvaľkaný ešte teplý plát syra uložíme plátky šunky a syra a potrieme ho pripravenou plnkou. Ihneď zrolujeme, pevne zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky. Pred podávaním nakrájame.

Odoslať komentár