20 Júl, Sobota
 25 °C
TOP

Veľkonočné pečenie z redakčnej kuchyne

Začal sa nám veľkonočný týždeň a takmer každá gazdinka sa už pripravuje na pečenie tradičných sladkých dobrôt. V redakčnej kuchyni sme pre Vás vyskúšali niekoľko tradičných receptov – skúsite ich aj Vy? Chutia naozaj skvelo…

Veľkonočný baranček

Potrebujeme: 4 vajcia, 200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukot, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva, 0,5 dl oleja, maslo a múku na vymastenie a vysypanie formy na pečenie.

Postup: Všetky bielky vyšľaháme s vanilkovým a práškovým cukrom. Do pevného snehu potom postupne pridávame žĺtky, múku s práškom do pečiva a olej. Hladké cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Rúru rozohrejeme na 180 °C, barančeka v nej pečieme približne 45 minút. Po upečení ho necháme mierne vychladnúť, aby sme ho vedeli ľahko vybrať z formy. Vychladnutého barančeka posypeme práškovým cuktom.

Veľkonočný makový veniec

Potrebujeme: 500 g hladkej múky. 250 ml plnotučného mlieka, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 kocku droždia, štipku soli, 100 g masla, vajíčko na potretie venca

Na makovú plnku si pripravíme 150 g mletého maku, 160 g práškového cukru, 250 ml mlieka a 50 g masla.

Postup: Najprv si z teplého mlieka, cukru, droždia a jednej lyžice múky pripravíme kvások, ktorý necháme približne 15 – 20 minút na teplom mieste. Pripravíme si väčšiu misu, do ktorej dáme múku, roztopené a mierne vychladnuté maslo, kvások, štipku soli a vypracujeme hladké cesto. Uložíme ho do vymastenej misy, zakryjeme utierkou a necháme približne hodinu kysnúť.

Medzitým si pripravíme makovú plnku. Do menšieho hrnca dáme mlieko a mak, ktoré spolu povaríme približne 3 minúty. Po odstavení z plameňa primiešame ešte do teplej masy cukor a maslo a vymiešame do hladka. Vykysnuté cesto si preložíme na pracovnú dosku, ešte ho mierne prepracujeme rukami a rozdelíme si ho na dve časti. Každú vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý cca jeden centimeter. Každý potrieme makovou plnkou a zrolujeme. Naplnené cestá spolu prepletáme do vrkoča, z ktorého na záver urobíme kruh. Veniec uložíme na plech, ktorý sme predtým vystlali papierom na pečenie a potrieme ho rozšľahaným vajíčkom. Necháme ho ešte asi 15 minút podkysnúť. Rúru si dáme vyhriať na 180 stupňov a veniec v nej pečieme približne 35 minút. Upečený a vychladnutý veniec posypeme práskovým cukrom.

Makové rezy s višňami

Potrebujeme: Na cesto si pripravíme 100 g mletého maku, 4 polievkové lyžice mandľovej múky, 4 polievkové lyžice cukru, 1 kypriaci prášok do pečiva a 4 vajcia. Na ovocnú plnku budeme potrebovať višňový džem, zavárané višne a 1 Zlatý klas. Na tvarohovú plnku si pripravíme 140 g jemného tvarohu, 200 ml šľahačkovej smotany a vanilkový cukor.

Postup: Prípravu cesta začneme tým, že si žĺtka vyšľaháme s cukrom a do tejto zmesi pridáme mletý mak, mandľovú múku a prášok do pečiva. Z bielkov ušľaháme tuhá sneh a pridáme ho do zmesi. Hotové cesto dáme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a dáme ho do rúky vyhriatej na 180°C približne na 25 minút. Z upečeného a vychladnutého cesta odstránime papier. Kým nám cesto chladne, vykôstkujeme si višne. Na cesto natrieme višňový džem a poukladáme na neho odkvapkané a vykôstkované višne. Z kompótovej šťavy (cca 350 ml) a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý ešte teplý vylejeme na korpus s džemom a višňami. Necháme chvíľu vychladnúť a pripravíme si tvarohový krém. Najprv vyšľaháme do tuha šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom a zľahka ju premiešame s tvarohom, kým nám nevznikne hladký krém. Natrieme ho na vychladnutý puding a na záver na krém nastrúhame čokoládu. Celý koláč ešte dajte aspoň na 2 – 3 hodiny do chladničky, aby dokonale ztuhol a dal sa ľahšie krájať.

Odoslať komentár