Zaraďte do jedálnička mandle
Mandle považujeme za orechy, avšak ide o semeno mandľovníka, ktoré je ukryté v tvrdom jadre (kôstke). Mandľovníky pochádzajú z oblasti centrálnej a juhozápadnej Ázie. Kultivovali ich už v staroveku, kedy sa postupne rozšírili do krajín okolo stredozemného mora.
Konzumáciou mandlí si môžeme zabezpečiť prísun viacerých dôležitých živín – vitamín A, E, B, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok, draslík, mangán, železo, selén a sodík.
Účinky na zdravie – „Mandle prospejú napríklad nášmu mozgu a nervovému systému, pretože obsahujú riboflavín (vitamín B2) a L- karnitín, ktoré podporujú zvýšenie aktivity mozgu, tvorbu nových nervových dráh a tým znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby“, hovorí odborníčka na zdravú výživu z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava a tiež dodáva, že pre obsah fosforu a vápnika sú mandle výborné pre zdravie našich kostí a chránia nás pred rizikom vzniku osteoporózy. Ak ich zaradíme pravidelne do nášho jedálnička, pomôžu nám zvýšiť úroveň lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) – takzvaný „dobrý cholesterol“ – a zároveň znížiť hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), takzvaný „zlý cholesterol“. Vitamín E pôsobí ako silný antioxidant a chráni nielen našu imunitu, ale znižuje riziko ochorení a v kombinácii s flavonoidmi tvorí ochranu proti poškodeniu cievnej steny. Vďaka prítomnosti dvoch veľmi dôležitých mastných kyselín – linolovej a linolénovej pomáhajú mandle pri znižovaní zápalových procesov. Mandle majú blahodarný vplyv aj na našu pokožku, preto sa ich výťažky často pridávajú do kozmetiky a využíva sa ich hydratačný účinok. „Ak potrebujeme znížiť svoju hmotnosť, tiež nám vedia byť nápomocné, keďže spôsobujú pocit sýtosti a bránia tak prejedaniu sa. Približne 4-5 mandlí denne nám zabezpečí dostatok vlákniny, ktorá je výborná v prevencii zápchy“, hovorí Mgr.Blažová. Najviac nutričných zložiek podľa odborníčky prijmeme ak ich budeme konzumovať celé spolu s hnedou šupkou. Na priamu konzumáciu využívame takzvané sladké druhy mandlí. Z horkých druhov mandlí sa vyrába mandľový olej, vhodný na ochutenie rôznych pokrmov. Inak sú horké mandle nepoužiteľné kvôli obsahu kyseliny kyanovodíkovej, ktorá je však pri procese výroby oleja odstránená.
Zdroj informácií: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
zdroj foto Turenza pixabay