24 November, Utorok
 2 °C
TOP

Recepty s vitamínom D proti COVIDU


V boji proti koronavírusu odporúčajú odborníci zvýšiť príjem vitamínov. Významnú úlohu v tomto smere zohráva vitamín D. Prinášame jednoduché recepty, ktoré vám ho môžu pomôcť doplniť.

Bežne získava naše telo vitamín D prostredníctvom slnečného žiarenia. V jesenných a zimných mesiacoch, kedy je slnečných lúčov menej, nám jeho zásoby môžu pomôcť doplniť aj niektoré potraviny. Sú to predovšetkým ryby, napríklad losos, tuniak či sardinky, potom oleje z rybej pečene, ale aj vaječný žĺtok, mlieko a mliečne výrobky, kvasnice či rastlinné tuky a oleje.

Penne s lososom a smotanovou omáčkou
Suroviny: 300 g cestovín Penne, filet čerstvého lososa, olej, 1 menšiu cibuľu, cca 150 ml smotany, soľ, korenie, syr typu parmazán, rukola na ozdobenie

Postup: Cibuľu očistite a nadrobno nakrájajte. Lososa pokrájajte na kocky. Na panvicu nalejte olej, vložte cibuľu a orestujte, potom pridajte lososa, soľ a nechajte pár minút podusiť. Následne zalejte smotanou, okoreňte a na miernom ohni krátko povarte, priebežne premiešajte.
Do hrnca dajte vodu, pridajte soľ, priveďte k varu a vložte cestoviny. Keď budú uvarené, vodu zlejte (cestoviny nepremývajte pod studenou vodou) a cestoviny vložte na panvicu k lososovi a smotanovej omáčke. Zvyšný škrob, ktorý zostane na cestovinách, omáčku mierne zahustí. Pridajte nastrúhaný syr a všetko spolu premiešajte. Na tanieri môžete ozdobiť rukolou.

Nátierka s tuniakom
Suroviny: 1 vaničku syru typu cottage, 1 konzervu tuniaka, 1PL horčice, 1 jarnú cibuľku, soľ, korenie

Postup: Tuniaka zmiešajte v miske so syrom cottage a horčicou a nadrobno nasekanou jarnou cibuľkou. Nátierku dochuťte korením a soľou. Podávajte s celozrnným chlebom.

Šalát s vajíčkom a tuniakom
Suroviny: 1 menšiu bielu cibuľu, 1 červenú cibuľu, 2 ČL bieleho vínneho octu, 1 PL dijonskej horčice, 4 PL olivového oleja, 2 vajcia, štipku soli, 2 paradajky, 200 g tuniaka v oleji, 1 rímsky šalát, 100 g baby mix šalátu, korenie, 50 g malých čiernych olív

Postup:
Zálievka: Bielu cibuľu očistite, nadrobno nakrájajte a vložte do misky. Zalejte octom, olejom a horčicou, podľa potreby prisoľte a okoreňte.
Šalát: Vajcia uvarte natvrdo, očistite a rozkrojte na štvrtiny.
Červenú cibuľku nakrájame na kolieska, paradajky nakrájajte na štvrtinky. Umyjete šalát, natrhajte na menšie kúsky, vložte do misky, zalejte polovicou zálievky a zľahka premiešajte. Cibuľu, paradajky, olivy, kúsky tuniaka a vajíčko položte na šalát a polejte zvyškom zálievky. Podávajte s celozrnným pečivom.

Odoslať komentár