24 November, Utorok
 1 °C
TOP

Zaraďte do svojho jedálnička vlašské orechy

Vlašské orechy, ktoré už v týchto dňoch ponúkajú pestovatelia, majú mnoho priaznivých účinkov na ľudský organizmus.

Kyselina linolová obsiahnutá vo vlašských orechoch znižuje hladinu cholesterolu v krvi, omega 3 mastné kyseliny zabraňujú zápalom a vzniku krvných zrazenín v cievach. Okrem toho obsahujú vlašské orechy kvalitné proteíny, draslík, horčík, fosfor, železo, zinok, meď, mangán, kyselinu listovú a tiež vitamíny E, B1, B2, B3 či B6. Pravidelná konzumácia vlašských orechov sa teda odporúča pri poruchách nervovej sústavy, diabetes, pri angine pektoris, ale aj pri problémoch s neplodnosťou. Ak máte vysoký cholesterol, odporúča sa denne zjesť približne 70 – 80 g orechov po dobu dvoch mesiacov. Samozrejme, mali by to byť čerstvo vylúpané orechy zo škrupiny.

Gazdinky však orechy radi uskladňujú, aby ich mali dostatok až do Vianoc. Odporúča sa uchovávať ich na chladnom a tmavom mieste maximálne 3 mesiace, v prípade, že ich mrazíte, mali by ste ich spotrebovať najneskôr do jedného roka.

Ak patríte k tým šťastlivcom, ktorí orechy môžu konzumovať bez obáv z alergickej reakcie, prinášame niekoľko obľúbených receptov z našej redakčnej kuchyne.

Orechové maslo

Na tento recept budete v prvom rade potrebovať kvalitné maslo, nie však rastlinné. Pridajte do neho najemno pomleté vlašské orechy a podľa chuti med a dobre vymiešajte. Nielen deti vám budú vďačné za chutné pečivo s orechovým maslom na raňajky.

Tradičné žerbó rezy

Potrebujeme: Na cesto si pripravíme 750 g polohrubej múky, 375 g Palmarínu, 1 bal. vanilkového cukru, 2 lyžice práškového cukru, 3 žĺtky, čerstvé droždie a mlieko na kvások.
Na orechovú náplň potrebujeme 320 g mletých orechov, 250 g práškového cukru, trošku oleja, džem – ideálne mierne kyselkavý. Na čokoládovú polevu si pripravíme 150 g stuženého tuku (CERA) a 200 g kvalitnej čokolády.

Postup: Najprv si pripravíme kvások z vlažného mlieka a droždia, po vykysnutí ho pridáme k múke, palmarínu, vanilkovému a práškovému cukru a žĺtkom a vypracujeme hladké cesto. Následne ho rozdelíme na 5 častí. Každú rozvaľkáme na plát cca 30 x 25 cm. Plech si vyložíme papierom na pečenie a uložíme naň prvý plát cesta. Dôkladne ho natrieme džemom a posypeme zmesou orechov a práškového cukru a pokvapkáme olejom. Postup opakujeme, kým nám neostane iba horný plát. Ten popicháme vidličkou a koláč dáme piecť do rúry približne na 180 stupňov na asi 30 minút.
Medzitým si z rozpustenej cery a čokolády pripravíme hladkú polevu a upečený koláč ňou polejeme. Vychladnutý zákusok už len pokrájajte na rezy a môžete maškrtiť.

Fit koláč s orechami a jablkami

Potrebujeme: Na cesto si pripravíme 250 g ovsených vločiek alebo ovsenej múky, 2 lyžičky vanilkového proteínu, 2 vajcia, 200 g mletých orechov, med podľa chuti, lyžičku prášku do pečiva, lyžičku škorice a mlieko. Na plnku budeme potrebovať 250 g odtučneného tvarohu a med. Na vrchnú časť koláča si pripravíme 5 jabĺk a škoricový cukor.

Postup: Zo surovín na cesto spracujeme hladkú hmotu, ktorú dáme do okrúhlej tortovej formy a pečieme ju 10 minút pri teplote 160 stupňov. Medzitým si vyšľaháme tvaroh s medom a postrúhané jablká zmiešame so škoricovým cukrom. Po 10 minútach vyberieme cesto z rúry, navrstvíme na neho tvarohovú hmotu a navrch navrstvíme jablká, Na záver koláč posypeme sekanými orechmi a necháme ho piecť ďalších 30 minút.

Odoslať komentár