Paradajky sú plné zdravia
Paradajky pochádzajú zo západnej časti Južnej Ameriky a do Európy ich doviezol Kolumbus na konci 15.storočia. O dvesto rokov neskôr sa stali bežnou súčasťou jedálneho lístka.
Po dozretí sú plody paradajky červené, ale poznáme aj odrody, pri ktorých sú dozreté plody žlté alebo oranžové či fialové.
Účinky na zdravie
Plody jednoročnej rastliny obsahujú veľké množstvo semienok a na povrchu plodu je lesklá a hladká šupka, ktorú vždy radšej skonzumujte než by ste ju mali ošúpať, pretože sa v nej nachádzajú veľmi prospešné látky. Paradajky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu K. Vitamín A, ktorý sa v nich nachádza pôsobí blahodárne na vlasy a zlepšuje zrak. Paradajky obsahujú vitamín C a „silný antioxidant lykopén, ktorý sa nachádza v šupke a paradajkám dodáva červenú farbu“, hovorí Mgr.Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Oproti iným druhom zeleniny, si paradajky dokážu zachovať dôležité látky aj po uvarení. Dokonca sú výživnejšie uvarené ako čerstvé, nakoľko sa veľké množstvo lykopénu uvoľňuje až po ich tepelnom spracovaní. „Paradajky udržujú tráviaci systém zdravý tým, že zabraňujú zápche aj hnačke,“ dodáva odborníčka. Pravidelná konzumácia paradajok dokonca dokáže ovplyvniť aj našu náladu. Na svedomí to má tyramín. Čím sú plody zrelšie, tým je jeho množstvo vyššie.
Použitie
Paradajky môžeme konzumovať v surovom stave, napríklad v rôznych šalátoch v kombinácií s inou zeleninou. Pripraviť z nich môžeme tiež lečo, domáci kečup, nátierky, omáčky, polievku a veľa iných dobrôt. Osvedčená je aj kombinácia paradajok s mozzarellou, bazalkou a olivovým olejom.
Pozor!
Konzumácia paradajok môže určitej skupine ľudí spôsobovať problémy. Opatrní by mali byť preto ľudia s alergiou a intoleranciami.
Informácie poskytol Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
zdroj foto pixabay