26 December, Štvrtok
 -2 °C
TOP

Jar na tanieri – chutné zeleninové nátierky a šaláty plné vitamínov

Po zime náš organizmus priam prahne po vitamínoch. V týchto dňoch nám však už nič nebráni v tom, aby sme oprášili košík a vyrazili na trh nakúpiť sviežu jarnú zeleninu. Pripraviť si z nej môžeme chutné nátierky či šaláty.

Na pultoch obchodov či u predajcov na trhu je už v ponuke dostatok mladej jarnej cibuľky, reďkovky, šalátov či pažítky. Využitie tejto chrumkavej zeleniny plnej vitamínov je v našej kuchyni mnohoraké a príprava chutných šalátov či nátierok z nej nezaberie veľa času. Prinášame zopár námetov v podobe jednoduchých receptov.

Nátierka s jarnou cibuľkou

Suroviny: 1/2 zeleru, 4 mrkvy, 2 jarné cibuľky, šťavu z polovice citróna, 250 g tvarohu, 1 biely jogurt, soľ

Postup: Zeler a mrkvu najemno nastrúhame, jarnú cibuľku pokrájame na kolieska, všetko vložíme do misky a dôkladne premiešame. Pridáme šťavu z citróna, tvaroh, biely jogurt a opäť premiešame. Dochutíme soľou. Podávame s celozrnným chlebom, prípadne bagetou.

Reďkovková nátierka

Suroviny: 3 viazaničky reďkovky, 100 g masla, 3 ks krémového syra, 3 na tvrdo uvarené vajcia, 1PL nasekanej pažítky, citrónovú šťavu a soľ na dochutenie, reďkovku na zdobenie pokrájanú na kolieska

Postup: Maslo dáme do misky, necháme ho zmäknúť a následne vymiešame s krémovým syrom a soľou. Na strúhadle s väčšími slzičkami postrúhame umyté reďkovky a na tvrdo uvarené vajíčka a pridáme do misky k vymiešanému maslu so syrom. Ochutíme citrónovou šťavou. Nátierku podávame natretú na tmavý alebo celozrnný chlieb. Ozdobíme nasekanou pažítkou a kolieskami reďkovky.

Zemiakový šalát s reďkovkami

Suroviny: 500 g zemiakov, 3PL olivového alebo repkového oleja, 2PL jablčného octu, 2 ČL horčice, 1ČL medu, 8 reďkoviek, 2PL nasekanej pažítky, soľ, mleté čierne korenie

Postup na zálievku: Metličkou v miske vymiešame horčicu, ocot, med, soľ a mleté čierne korenie a za stáleho miešania prilievame olej.

Postup na šalát: Zemiaky umyjeme, vložíme do hrnca s vriacou vodou a uvaríme do mäkka. Po uvarení zo zemiakov zlejeme vodu a necháme ich vychladnúť. Zemiaky zbavíme šupky, rozkrojíme na polovice a vložíme do misy. Pridáme umyté a na kolieska nakrájané reďkovky. Zalejeme zálievkou, dobre premiešame a necháme odstáť. Šalát pred podávaním posypeme nasekanou pažítkou.

Jarný šalát s reďkovkami, jarnou cibuľkou a pažítkou

Suroviny na šalát: 2 ks hlávkového šalátu, viazaničku reďkovky, 2 vajcia, 1PL nasekanej petržlenovej vňate, 1PL nasekanej pažítky

Suroviny na zálievku: 150 g syra s modrou plesňou, 2PL citrónovej šťavy, 2PL majonézy, 125 ml kyslej smotany prípadne bieleho jogurtu, 1 KL worcesterskej omáčky, soľ

Postup zálievka: Nivu pretlačíme cez sitko, prípadne poriadne pomrvíme medzi prstami, dáme do misky a vymiešame s citrónovou šťavou dohladka. Pridáme majonézu, kyslú smotanu, prípadne biely jogurt, worcesterskú omáčku, podľa potreby soľ.

Postup šalát: Šalát rozoberieme na jednotlivé listy, opláchneme ich a necháme odkvapkať. Reďkovku pokrájame na kolieska, vajcia na osminky. Šalátové listy rozložíme na väčší tanier, na ne navrstvíme reďkovku aj vajcia, prelejeme pripravenou zálievkou a posypeme petržlenovou vňaťou a pažítkou. Podávame s tmavým pečivom.

Odoslať komentár