Doprajte si sladučký melón
Leto je už v plnom prúde a spolu s ním aj sezóna šťavnatých červených melónov. Tieto chutné plody nás nielen osviežia ale ponúkajú aj viacero zdravotných benefitov.
Červený melón, alebo inak dyňa červená, má pôvod v Afrike, odkiaľ sa pred tisíckami rokov rozšíril do Stredozemia, Európy a následne do celého sveta. Okrem toho, že červený melón, nám dokáže zahasiť smäd a jeho sladučkej chuti málokto odolá, má vynikajúci vplyv aj na naše zdravie.
Podporuje trávenie, zlepšuje pamäť
Tým, že melón obsahuje až 90 percent vody, má pozitívny vplyv na odplavovanie toxínov z tela, vďaka čomu pracujú efektívnejšie naše obličky. Vitamíny a antioxidanty, ktoré sa v melónoch nachádzajú, prirodzene podporujú náš imunitný systém, pričom spomínané antioxidanty zabezpečujú tiež prevenciu pred mnohými ochoreniami. Vláknina zasa podporuje správne vyprázdňovanie a tak sa nám prečisťuje trávenie. Tým, že melón obsahuje cholín, prispieva k upokojeniu organizmu, čo má pozitívny účinok na náš spánok a navyše cholín zlepšuje aj pamäť. Melón má však výborné účinky aj na našu pleť.
Melónový šalát so syrom balkánskeho typu
Suroviny: 1 červený melón, 150 g rukoly, 1 balíček syru balkánskeho typu, 500 g cherry paradajok, 1 kus šalotky
Postup prípravy: Rukolu umyte pod tečúcou vodou a nechajte ju odkvapkať. Cherry paradajky umyte a prekrojte každú na polovicu. Šalotku ošúpte a nakrájajte na kolieska. Melón rozkrojte, vydlabte dužinu a nakrájajte ju na kocky. V šalátovej mise zmiešajte rukolu, cherry paradajky, šalotku, červený melón a na kocky nakrájaný syr balkánskeho typu. Šalát podávajte vychladený s opečenou bagetou alebo celozrnným chlebom.
Melónové špízy
Suroviny: 1 červený melón, 2 balíčky syru balkánskeho typu, lístky mäty alebo baby šalátu
Postup prípravy: Melón rozkrojte, vydlabte dužinu a nakrájajte ju na kocky. Na približne rovnaké kocky nakrájajte aj syr balkánskeho typu. Lístky mäty umyte a osušte. Na väčšie špáradlá alebo špajle striedavo napichujte kocku melónu, lístok mäty, kocku syra a opakujte. Hotové špízy môžete podávať ako predjedlo.
zdroj foto Adina Voicu pixabay