20 Apríl, Sobota
 11 °C
TOP

Pred 148 rokmi sa narodila žena, ktorá naučila ľudstvo chladiť potraviny

Keď sa Mary Pennington jedného dňa rozhodla, že chce študovať chémiu, narazila na veľké nepochopenie v spoločnosti. Riaditeľka súkromnej dievčenskej školy, ktorú Mary navštevovala, to dokonca označila za škandál. V roku 1890 sa to však podarilo a Mary začala s podporou profesora chémie Edgara F. Smitha študovať na Pensylvánskej univerzite.

Tento deň však nebol zlomový v jej záujme o chémiu a potraviny. Ako uvádzajú historické zdroje, rozhodla o tom kniha o chémii z miestnej knižnice. Dočítala sa v nej o ľudským okom neviditeľných prvkoch, ktoré sú dôležité v našom živote. Mary Pennington napokon získala za svoju prácu niekoľko ocenení a v roku 2018 ju uviedli do americkej Národnej siene slávy vynálezcov.

Na Pensylvánskej univerzite sa venovala štúdiu chémie so zameraním na botaniku a zoológiu. Po jej skončení však nedostala vysokoškolský diplom, v tých časoch univerzity ženám diplomy jednoducho nedávali. Dostala len certifikát o odbornosti. V roku 1895 sa jej však podarilo získať doktorát a na Pensylvánskej a Yalovej univerzite aj vyučovala. Stále sa však venovala aj výskumu, svoje poznatky a zistenia konzultovala s významnými menami v biochémii – Lafayettom Mendelom a Russellom Chittendenom. Mary Penningtonovej sa podarilo v roku 1898 založiť klinické laboratórium, zároveň pracovala ako výskumníčka na katedre hygieny Pensylvánskej univerzity a ako bakteriologička na úrade zdravotníctva vo Philadelphii. Jej úlohou bolo hľadať zlepšenia pri narábaní s mliekom a mliečnymi výrobkami.
V roku 1905 Mary nastúpila na ministerstvo poľnohospodárstva, o dva roky neskôr už pracovala na novovytvorenom laboratóriu na výskum potravín. Tu sa zamerala na to, aby našli správny spôsob na správne a zdravotne bezpečné spracovanie hydiny. Dôvodom boli časté ochorenia, ba až úmrtia po jej konzumácii. V tomto období tiež pracovala so svojím tímom na vývoji špeciálneho chladiarenského auta, ktoré malo zásobovať vojakov.

Podarilo sa…

Mary Pennington nakoniec vypracovala úplný manuál pre proces skladovania potravín, predovšetkým tých, ktoré rýchlo podliehajú skaze. Okrem prepravy potravín v chladiarenských autách vyvinula s tímom aj chladiace boxy pre domácnosti. Spolu s Howardom C. Pierceom získala aj americký patent, a to za vynález celokovového chladiaceho regálu na mäso.
V tomto období stála Mary už iba krok od ďalšieho postupu v kariére. Súkromné spoločnosti sa pretekali s ponukami, len aby pracovala pre nich. V roku 1919 nastúpila do firmy American Balsa, ktorá vyrábala izolácie do chladiacich jednotiek. Od roku 1922 však Mary pracovala ako nezávislá poradkyňa. Jej články sa objavovali v rôznych lekárskych a vedeckých časopisoch, popritom učila aj obyčajných ľudí, ako správne chladiť potraviny. Intenzívne ju v tomto podporovala aj asociácia výrobcov a distribútorov ľadu, ktorí zásobovali bežné domácnosti ľadom predtým, ako bola vyrobená prvá elektrická chladnička.
Mary Pennington zomrela 27. decembra 1952 vo veku 80 rokovm v roku 2018 ju uviedli do americkej Národnej siene slávy vynálezcov.

komentov (1)

  • Zuzana Slivková

    Super,takéto informácie sa nedočítate,mali by sa to učiť aspoň deti v potravinárstve,v gastronómii,Dcéra chodí na výstavu chladiacej techniky do Varšavy,predvadzaju tam aj rôzne druhy zmrzlín,,cukrarenske výrobky…….Musím ju na tento článok upozorniť.

    odpovedať

Odoslať komentár