Vyrobte si domáce bylinkové octy a oleje
Pomocou bylinkových octov a olejov vieme dochutiť takmer každé jedlo. Výhodou tých domácich je, že môžeme bylinky namiešať podľa vlastnej chuti. Nechajte sa inšpirovať.
Prípravu bylinkových octov a olejov hravo zvládnete a nezaberie vám veľa času. Výsledok však bude isto stáť za to. Ak fľaše ozdobíte lykom, motúzikom, stuhou či etiketou, zároveň získate dekoráciu do vašej kuchyne, či originálny darček pre svojich blízkych a priateľov. Takto pripravené oleje a octy sa skvelo hodia na ochutenie šalátov, ale použiť ich môžete aj na varenie.
Recepty:
Provensálský olej
Suroviny: 1 lyžička tymianu, 1 lyžička bazalky, 1 lyžička majoránu, 1 lyžička saturejky, zopár guľôčok korenia štyroch farieb, 300 ml slnečnicového za studena lisovaného oleja
Postup: Čerstvé bylinky opláchnite, osušte, najemno nasekajte, sušené podrvte a všetky potom vložte do skleného uzatvárateľného pohára alebo fľaše. Až po okraj zalejte olejem a uzatvorte. Bylinný olej položte na slnečné miesto, napríklad na okenný parapet a nechajte dva týždne až mesiac lúhovať. Potom ho cez sitko prelejte do čistej sklenej fľaše, pričom bylinky dôkladne vyžmýkajte. Na ozdobu pridajte niekoľko kúskov čerstvého korenia a byliniek.
Pikantný olej s feferónkou
Suroviny: 4 feferónky, 1ČL celého čierneho korenia, 50g bazalky, olivový za studena lisovaný olej
Postup: Feferónky na niekoľkých miestach prepichnite vidličkou a vložte do sklenej nádoby. Pridajte celé čierne korenie a lístky bazalky. Všetko zalejte až takmer po okraj olejom a nádobu uzavrite. Nechajte lúhovať dva týždne pri izbovej teplote, pričom denne pretriasajte. Potom olej cez sitko prelejte do čistej sklenej fľaše.
Rozmarínový ocot
Suroviny: 1L jablčného alebo vinného octu, niekoľko vetvičiek čerstvého rozmarínu, vetvička petržlenovej vňate, 5 guľôčok nového korenia, 2 menšie bobkové listy
Postup: Premyté a osušené bylinky a korenie vložte do sklenej nádoby, zalejte octom a dobre uzavrite. Všetko nechajte lúhovať na slnečnom mieste aspoň dva až štyri týždne, pričom fľašu denne pretriasajte. Potom ocot preceďte cez sitko a prelejte do čistej sklenej fľaše. Na ozdobu pridajte niekoľko kúskov čerstvého korenia a byliniek.
Náš tip:
Pri výrobe je dôležité, aby boli bylinky v oleji či octe úplne ponorené. Olej alebo ocot by mal siahať vždy zhruba centimeter nad bylinky.
Pozor!
Hotové octy a oleje skladujte vždy na tmavom a chladnom mieste. Ubezpečte sa, že na použité bylinky nemáte alergiu a používajte ich s citom, pretože aj v prípade byliniek platí, že všetkého veľa môže skôr uškodiť.