Zahrejte sa chutnou polievkou
Už naše staré mamy vravievali, že polievka je základ a asi každá gazdinka či mamina bude s týmto tvrdením len súhlasiť. S príchodom chladnejšieho počasia nás po náročnom dni môže potešiť práve chutná jesenná polievka. Z redakčnej kuchyne prinášame niekoľko netradičných tipov, ktoré ocení celá rodina.
Kelovo-cícerová polievka
Potrebujeme: 300 g čerstvého kelu, 400 g cíceru z plechovky, 500 ml vývaru, 400 ml vody, cibuľu, 3 – 4 strúčiky cesnaku, 1 chilli paprička, olej, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu a pridáme prelisovaný cesnak, nakrájanú chilli papričku a nakrájaný kel. Všetko dobre premiešame, krátko podusíme a zalejeme vývarom a vodou. Zmes varíme približne 15 minút. Potom pridáme scedený cícer. Polievku osolíme, okoreníme a povaríme ešte približne 10 minút, kým kel nie je mäkký. Polievka by mala mať mierne hustejšiu konzistenciu, podávame ju s opraženými chlebovými krutónmi, prípadne len s celozrnným chlebom.
Polievka z červenej šošovice
Potrebujeme: 140 g červenej šošovie, 400 g lúpaných paradajok v konzerve, 200 g uvareného
cícera, prípadne z plechovky, cibuľa, 2 čajové lyžičky rasce, olej, 1 l zeleninového vývaru, cibuľa, koriander, čili paprička, pochúťková smotana
Postup: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu s rascou a čili papričkou, po asi piatich minútach pridáme červenú šošovicu, paradajky z konzervy, premiešame a podlejeme zeleninovým vývarom. Polievku privedieme do varu a varíme, kým šošovica nie je uvarená. Mierne ju rozmixujeme, pridáme uvarený cícer, dochutíme soľou a koreninami. Do hotovej polievky pridáme trošku čerstvého koriandra a na tanieru servírujeme aj s lyžičkou pochúťkovej smotany.
Netradičná kukuricová krémová polievka
Potrebujeme: 250g mrazenej kukurice, 25g čerstvého zázvoru, 200g cibule, cesnak podľa chuti, čajovú lyžičku mletého koriandra, čajovú lyžičku kari korenia, čajovú lyžičku kurkumy, 700 ml kokosového mlieka, 250 ml vody, olej, soľ, mleté čierne korenie, čili papričku
Postup: Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak, najemno nastrúhaný zázvor, koriander, kurkumu, kari korenie a všetko premiešame. Potom pridáme kukuricu, vodu a povaríme asi 15 minút. Na záver prilejeme kokosové mlieko, dochutíme soľou a korením a ešte krátko povaríme. Polievku rozmixujeme na hladko, podávame s kúskami kukurice.
Cviklovo-paradajková polievka
Potrebujeme: 2,5 dl paradajkového pretlaku, uvarenú cviklu, cibuľu, cesnak, olej, soľ, tymián, mleté čierne korenie, vývar
Postup: Na oleji opražíme cibuľu s cesnakom, pridáme nasekanú cviklu a krátko podusíme, potom pridáme vodu a paradajkový pretlak. Polievku dochutíme soľou a koreninami, krátko povaríme a rozmixujeme, na záver zjemníme chuť lyžicou smotany. Túto polievku môžeme podávať na viacero spôsobov, buď s krutónmi, s drobnou cestovinou prípadne s postrúhaným parmezánom.