25 Apríl, Štvrtok
 13 °C
TOP

Tvarohové hviezdičkové pagáčiky

Sú nadýchané, slané a veľmi chutné. Tradičné slovenské pagáče. Majú veľmi dlhú históriu. Vedeli ste, že na naše územie ich priniesli Turci? Vraj až dodnes sa u nich tradičná poğaça pečie. Turci ju ale plnia aj zeleninou. U nás sú pagáče najobľúbenejšie buď škvarkové alebo bryndzové. My sme pri pečení vyskúšali použiť tvaroh a výsledok stál za to! Skúste si pripraviť pagáče podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

  • 250 g     hladká múka
  • 250 g     tvaroh jemný hrudkovitý
  • 250 g     masla
  • 3 ks        vajec (jedno na potretie)
  • 4 ČL       soľ

Na posypanie:

semienka sezamové alebo ľanové, podľa chuti

POSTUP:

  1. Najprv si v miske vidličkou rozdrobte tvaroh.
  2. Pridajte múku, soľ, vajcia.
  3. Vymiesite si cesto a upravíte ho do tvaru tehly. Jemne ho posypte múkou, prikryte fóliou a odložte na jednu noc do chladničky odpočívať. Ak chcete urobiť pagáčiky skôr, stačí na jednu hodinu.
  4. Následne cesto položíte na pomučenú dosku a rozvaľkáte na plát o hrúbke asi 1,5 cm. Takto pripravené cesto následne vykrajujete. Tvar formičky si zvoľte podľa seba, my sme zvolili hviezdičky.
  5. Pekáč si vystelieme papierom na pečenie. Pagáčiky si poukladáme naň, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a ak chceme, posypeme semienkami.
  6. Rúru si zohrejeme na 200 stupňov a pečieme asi 15 minút. 

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár