Trdelník
Kto by už dnes nepoznal trdelník? Názov tejto pochúťky by ste v slovníku hľadali márne. Odvodené je od trdla – valca vyzeraného z hruškového dreva, na ktorý je cesto natáčané.
Aj keď sa to zdá nemožné, vďaka nášmu receptu si trdelník môžete vyrobiť aj doma. Miesto tradičného trdla stačí použiť plechovku.
Ingrediencie:
- 1kg polohrubá múka
- 650ml mlieko
- 150g kryštálový cukor
- 1 droždie
- 150g maslo
- 1 lyžička soli
- 6ks žĺtka
- 6ks bielka
Na posypanie:
- 300g orechy posekané (nie mleté)
- 300g cukor kryštálový
- 1ks vanilkový cukor
- (5 plechoviek od piva, alobal)
Postup:
- V hrnčeku si urobíme kvások z droždia, trochu vlažného mlieka a štipkou cukru. Do misy si dáme múku, cukor, soľ, žĺtka a maslo, ktoré sme si predtým rozpustili. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 1 hodinu kysnúť.
2. Po vykysnutí vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 10 bochníkov. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 20 minút.
3. Posekané orechy, cukor a vanilkový cukor premiešame a vysypeme na papier na pečenie. Pripravíme si bielka vyšľaháne vidličkou.
4. Plechovky si obalíme alobalom a potrieme olejom. Z bochníka si pomaly ušúľame hada, ktorého navinieme na plechovku. Potrieme bielkom, obalíme v zmesi z orechov a dáme na pekáč vyložený papierom.
5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 25 minút.