24 November, Utorok
 0 °C
TOP

Tekvica hokkaido v troch skvelých receptoch

Tekvicová sezóna je tu a s ňou prichádza čas na tekvicové hodovanie. Veľkej obľube sa v posledných rokoch teší oranžová hokkaido tekvica. Nielenže táto zelenina skvelo chutí, ale svojim zložením prospieva aj nášmu zdraviu. Vychutnajte si ju pečenú, ale aj v krémovej polievke či netradičnom hummuse.

V tekvici hokkaido nájdeme vitamíny A, B, C, E, K, ďalej kyselinu listovú, pantoténovú, betakarotén, ale tiež železo, vlákninu, horčík, vápnik, draslík.

Krémová polievka s tekvicovými semiačkami
Suroviny:
1 menšiu tekvicu, 1 cibuľu, 4 mrkvy, 3 menšie zemiaky, olej, soľ, vodu
Postup:
Tekvicu mrkvu, zemiaky a cibuľu očistite, tekvicu zbavte jadierok a všetku zeleninu pokrájajte na kúsky. Vo väčšom hrnci rozohrejte olej, pridajte na kúsky pokrájanú cibuľu, po chvíli pridajte tekvicu, mrkvu aj zemiaky. Všetko spolu niekoľko minút restujte. Následne podlejte podľa potreby vodou, pridajte soľ a na miernom ohni duste, kým zelenina nezmäkne. Následne polievku v hrnci rozmixujeme ponorným mixérom na krém. Polievku môžete na tanieri ozdobiť kopčekom bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, tekvicovými semiačkami a tekvicovým olejom. Podávajte s celozrnným chlebom alebo pečivom.

Hummus z tekvice hokkaido
Suroviny:

1 menšiu tekvicu hokkaido, 4 PL citrónovej šťavy, 1 až 2 strúčiky cesnaku, soľ a čili korenie podľa chuti, olivový olej, sezamové semiačka, petržlenovú vňať
Postup:
Tekvicu dôkladne umyte, zbavte jadierok, nakrájajte na kocky, poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre vyhriatej na 200°Celzia asi 20 až 25 minút.
Upečenú tekvicu nechajte vychladnúť, potom ju preložte do mixéra, pridajte soľ, čili korenie, citrónovú šťavu a očistený cesnak a všetko spolu do hladka zmixujte.
Hummus preložte do misky, posypte sezamovými semiačkami a nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávať môžete s arabským alebo celozrnným chlebom.

Pečená tekvica hokkaido
Suroviny:

1 tekvicu hokkaido, olivový olej, cesnak (podľa chuti), soľ, tymian
Postup:
Pripravte si cesnakový olej. Do misky nalejte olivový olej. Cesnak očistite, jednotlivé strúčiky roztlačte a následne pridajte do misky k olivovému oleju. Pridajte soľ a tymián. Premiešajte.
Tekvicu dôkladne umyjete, zbavte jadierok, nakrájajte na mesiačiky, poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite cesnakovým olejom a pečte v rúre vyhriatej na 200°Celzia asi 20 až 25 minút. Podávať môžete ako prílohu k mäsu aj rybám.

Odoslať komentár