Tartaletky s mangovou plnkou
Tartaletky majú bohatú históriu spojenú s francúzskou kuchyňou. Už v stredoveku sa používali na servírovanie rôznych dezertov pri kráľovských hostinách. Výnimočné sú v tom, že umožňujú širokú škálu chutí a kombinácií. Pripravili sme si pre vás recept na túto sladkú pochúťkus plnkou s mangovým pyré, ktorou určite potešíte všetkých členov rodiny.
INGREDIENCIE:
Krusta:
- 100g mandle
- 100g vlašské orechy alebo nahraďte mandľami
- 90g bezlepkové ovsené vločky
- 100g Medjool datle vykôstkované
- 1 PL agávový alebo javorový sirup
- 2 PL kokosový olej
Mangová plnka:
- 200g hodvábne tofu
- 1 HR mangového pyré (150g) alebo iné mrazené ovocie
- ¼ HR rastlinné mlieko (60ml)
- 2-3 PL javorový sirup
- ½ ČL agar
POSTUP:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vymastíme formičky. Mandle, vlašské orechy a vločky dáme do mixéra a mixujeme kým nevznikne hrubá múka. Potom pridáme datle, sirup a tekutý kokosový olej a znovu mixujeme kým sa hmota nezlepí dokopy (ak je veľmi suchá, pridáme trošku vody alebo rastlinného mlieka).
- Hmotu premiestnime do formičiek a zatlačíme po stranách, aby vznikla tartaletková forma. Pečieme v predhriatej forme 8 minút (do zlatista).
- Pred pridaním krému necháme upečenú krustu úplne vychladnúť.
- Pripravíme si plnku. Všetky ingrediencie na plnku vložte do hrnca a miešajte, kým sa nespoja (uistite sa, že sa agar a škrob úplne rozpustili).
- Priveďte k varu za stáleho miešania, a potom stiahnite na mierny oheň a nechajte bublať ďalšie 2 minúty, kým plnka jemne nezhustne.
- Nalejte hmotu do upečených formičiek a nechajte vychladnúť asi hodinu pri izbovej teplote. Potom premiestnite do chladničky na ďalšie 3 hodiny.
- Prajeme vám dobrú chuť!