Špeciality z medvedieho cesnaku
Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Po minulotýždňovej Pohánke so zeleninou, syrovou omáčkou a medvedím cesnakom sme pre Vás skompletizovali menu. Pripravte si krémovú brokolicovo-mrkvovú polievku s medvedím cesnakom a tiež chuťovku – žemličky zapečené s plesňovým syrom, ozdobené medvedím cesnakom. Medvedí cesnak je prírodné antibiotikum. Liečitelia už oddávna využívajú jeho zázračné účinky. Používať ho pri varení sa naozaj oplatí.
Najprv si dajme chuťovku
Žemličky zapečené s plesňovým syrom, ozdobené medvedím cesnakom
Ingrediencie:
- 2 žemle Kaiser
- 1 plesňový syr (Niva, Rival)
- maslo
- pár lístkov nasekaného čerstvého medvedieho cesnaku
Postup:
- Žemle si rozkrojíme, natrieme tenkou vrstvou masla a navrch poukladáme nakrájaný plesňový syr.
- Uložíme na plech s papierom na pečenie.
- Zapekáme vo vyhriatej rúre pár minút, kým sa syr neroztopí.
- Servírujeme horúce, navrchu ozdobené čerstvým na jemno nasekaným medvedím cesnakom.
Zdravý obed naštartujte polievkou
Krémová brokolicovo-mrkvová polievka s medvedím cesnakom
Ingrediencie:
- 1 brokolica
- 5-6 kusov mrkvy
- 1-2 cibule
- 2 zemiaky
- pár lístkov čerstvého medvedieho cesnaku (v množstve podľa chuti)
- 1 smotana a trochu múky (na zahustenie)
- 1 PL masla
- soľ, čierne korenie, rasca, vegeta, bujón
- 1-2 rožky alebo krutóny
Postup:
- Očistenú a nakrájanú zeleninu (brokolica, mrkva, cibuľa, zemiaky) chvíľu povaríme vo vode ochutenej bujónom a koreninami.
- Mierne vychladenú ju spolu s lístkami čerstvého medvedieho cesnaku rozmixujeme v mixéri a opäť nalejeme do hrnca.
- Privedieme do varu a pridáme múku rozšľahanú so smotanou a trochu masla. Krátko povaríme.
- Porcujeme s rožkom opraženým na panvičke alebo vysušeným v toustovači alebo s krutónmi.
- Ozdobíme čerstvým na jemno posekaným medvedím cesnakom.