06 November, Streda
 4 °C
TOP

Špeciality z medvedieho cesnaku

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Po minulotýždňovej Pohánke so zeleninou, syrovou omáčkou a medvedím cesnakom sme pre Vás skompletizovali menu. Pripravte si krémovú brokolicovo-mrkvovú polievku s medvedím cesnakom a tiež chuťovku – žemličky zapečené s plesňovým syrom, ozdobené medvedím cesnakom. Medvedí cesnak je prírodné antibiotikum. Liečitelia už oddávna využívajú jeho zázračné účinky. Používať ho pri varení sa naozaj oplatí.

Najprv si dajme chuťovku

Žemličky zapečené s plesňovým syrom, ozdobené medvedím cesnakom

Ingrediencie:

  • 2 žemle Kaiser
  • 1 plesňový syr (Niva, Rival)
  • maslo
  • pár lístkov nasekaného čerstvého medvedieho cesnaku

Postup:

  1. Žemle si rozkrojíme, natrieme tenkou vrstvou masla a navrch poukladáme nakrájaný plesňový syr.
  2. Uložíme na plech s papierom na pečenie.
  3. Zapekáme vo vyhriatej rúre pár minút, kým sa syr neroztopí.
  4. Servírujeme horúce, navrchu ozdobené čerstvým na jemno nasekaným medvedím cesnakom.

Zdravý obed naštartujte polievkou

Krémová brokolicovo-mrkvová polievka s medvedím cesnakom

Ingrediencie:

  • 1 brokolica
  • 5-6 kusov mrkvy
  • 1-2 cibule
  • 2 zemiaky
  • pár lístkov čerstvého medvedieho cesnaku (v množstve podľa chuti)
  • 1 smotana a trochu múky (na zahustenie)
  • 1 PL masla
  • soľ, čierne korenie, rasca, vegeta, bujón
  • 1-2 rožky alebo krutóny

Postup:

  1. Očistenú a nakrájanú zeleninu (brokolica, mrkva, cibuľa, zemiaky) chvíľu povaríme vo vode ochutenej bujónom a koreninami.
  2. Mierne vychladenú ju spolu s lístkami čerstvého medvedieho cesnaku rozmixujeme v mixéri a opäť nalejeme do hrnca.
  3. Privedieme do varu a pridáme múku rozšľahanú so smotanou a trochu masla. Krátko povaríme.
  4. Porcujeme s rožkom opraženým na panvičke alebo vysušeným v toustovači alebo s krutónmi.
  5. Ozdobíme čerstvým na jemno posekaným medvedím cesnakom.

Prajeme Vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár