Pripravme si chutné domáce pestá
Pesto je omáčka, ktorá sa vyrába rozdrvením byliniek, orieškov, cesnaku, syra, olivového oleja a soli a používa sa na dochutenie cestovín, šalátov či pizze. Hoci sa zvyčajne stretávame s klasickým bazalkovým pestom, jestvuje veľa ďalších kombinácií s použitím iných byliniek, korení či orechov.
Pesto z bazalky
Budete potrebovať: 2 šálky čerstvých lístkov bazalky, strúčik cesnaku, 30 g nasucho opražených píniových orieškov, 30 g syru parmezán, 60 ml olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, pár kvapiek citrónovej šťavy.
Postup:
Lístky bazalky umyte pod tečúcou vodou a poriadne osušte. Do kuchynského elektrického sekáčika alebo mixéra vložte cesnak, nasucho opražené vychladnuté píniové oriešky a dôkladne rozsekajte. Postupne po dávkach pridávajte bazalku a prilievajte olivový olej. Mixujte krátko, aby prehrievaním bazalka nezhorkla a nestratila svoju zelenú farbu. Nakoniec pridajte strúhaný parmezán, pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ, korenie a domixujte. Pesto preložte do uzatvárateľnej nádoby, jeho povrch zalejte olivovým olejom, uzatvorte viečkom a vložte do chladničky.
Pesto z petržlenovej vňate
Budete potrebovať: 2 hrste čerstvej petržlenovej vňate, 1/2 šálky olivového oleja, 1/4 šálky vlašských orechov alebo píniových orechov, 1/4 šálky strúhaného parmezánu, 2 strúčiky cesnaku, šťava z polovice citróna, soľ a mleté čierne korenie
Postup:
Čerstvú petržlenovú vňať umyte pod tečúcou vodou a poriadne osušte. Do kuchynského elektrického sekáčika alebo mixéra vložte cesnak, vlašské orechy a dôkladne rozsekajte. Postupne po dávkach pridávajte petržlenovú vňať a prilievajte olivový olej. Nakoniec pridajte strúhaný parmezán, pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie a domixujte.
Pesto z medvedieho cesnaku
Budete potrebovať: medvedí cesnak, panenský olivový olej, soľ, orechy – vlašské, píniové alebo lieskové – podľa vlastného výberu (môžete vynechať)
Postup:
Medvedí cesnak poriadne umyte pod tečúcou vodou a dobre osušte. Následne ho vložte do mixéra, pridajte soľ podľa chuti, obľúbený druh orechov a postupne prilievajte olivový olej tak, aby vznikla vami požadovaná konzistencia.
Pesto z tekvicových semiačok
Budete potrebovať: 60 g lúpané tekvicové semiačka, 4-5 PL tekvicový olej, hrsť bazalky, 2 strúčiky cesnaku, soľ podľa chuti
Postup:
Do misky vložte všetky suroviny okrem oleja. Všetko mixujte ponorným mixérom, pričom postupne po troškách prilievajte tekvicový olej.
Pesto zo sušených paradajok
Budete potrebovať: 200 g sušených paradajok, 2 strúčiky cesnaku, 1 hrsť bazalky, 1 hrsť vlašských orechov, 70 g strúhaného parmezánu, 100 ml extra panenského olivového oleja, štvrť KL čili vločiek, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Sušené paradajky vložte do mixéra, pridajte očistený, prepolený cesnak, lístky čerstvej bazalky, vlašské orechy a strúhaný parmezán. Počas mixovania postupne po troškách prilievajte olivový olej. Na záver pesto dochuťte soľou, mletým čiernym korením a môžete pridať aj čili vločky podľa chuti.
Ako skladovať pesto?
Pesto skladujeme v uzatvárateľných nádobách v chladničke. Tam by malo vydržať približne týždeň. Ak ho chcete používať pri príprave varených pokrmov, môžete ho zamraziť a to tak, že ho vložíte do formy na ľad, a tak uskladníte v mrazničke.
Použitie
Pesto sa veľmi hodí na ochutenie varených cestovín. Použiť ho však môžeme aj na dochutenie omáčok. Výborne tiež chutí aj ako nátierka na chlieb opečený na suchej panvici.
Cestoviny s pestom
Ponúkame vám jednoduchý recept na rýchlu večeru, ktorá isto nesklame:
Suroviny: 400g cestovín, 1 pohár hotového pesta, 2 lyžice extra panenského olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, strúhaný parmezán na posypanie
Postup:
Cestoviny uvarte v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody. Na panvici si zohrejte olivový olej, pridajte pesto a krátko prehrievajte, aby sa dobre uvoľnili chute.
Uvarené cestoviny sceďte, ihneď ich vložte do panvice k pestu a následne premiešajte tak, aby omáčka cestoviny rovnomerne obalila. Na záver pokrm dochuťte mletým čiernym korením a soľou.
Pri servírovaní môžete jedlo ozdobiť strúhaným parmezánom a posypať bylinkami.
Náš tip
Ak použijete na pesto peknú uzatvárateľnú nádobu, doplníte ju vlastnoručne vyrobenou visačkou s popisom a ozdobíte vhodnými drobnými dekoráciami, môže poslúžiť aj ako originálny darček.
ren
zdroj foto Couleur pixabay