20 Júl, Sobota
 25 °C
TOP

Litovské zemiakové placky

Toto musíte vyskúšať! Ak chcete rodinu potešiť delikatesou, stavte na zemiakové placky plnené mäsom. Táto dobrota pochádza z Litvy, kde je veľmi obľúbená. Litovci totiž zemiaky a jedlá z nich milujú rovnako ako my. Ak si vo finále na placky dáte aj smotanu s kôprom, je možné, že už nikdy ich nebudete chcieť pripravovať inak.

INGREDIENCIE:

  • 8 plátkov bravčového karé
  • 1 kg zemiakov
  • 5 vajec
  • 3 lyžice hladkej múky
  • cibuľa
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ
  • čierne korenie 
  • olej
  • smotana 
  • kôpor
  • kapusta (červená, biela) 

POSTUP:

  1. Oškrabeme si zemiaky a nastrúhame ich. Dáme ich do misky a zalejeme studenou vodou.
  2. Pripravíme si plátky bravčového karé a jemne ich vyklepeme. 
  3. Osolíme a okoreníme. Zemiaky vyžmýkame a preložíme do inej misy. Pridáme 3 vajcia, nastrúhanú cibuľu, hladkú múku, soľ, korenie a poriadne premiešame. 
  4. V ďalšej miske si vyšľaháme vajíčka a každý plátok mäsa z oboch strán obalíme vo vajíčku. 
  5. Zohrejeme olej na panvici a zo zemiakovej zmesi vrstvíme placky rovnakej veľkosti ako kúsky mäsa. 
  6. Na každú placku položíme 1 kus mäsa vo vajíčku a prikryjeme opäť vrstvou zemiakovej zmesi. Opekáme asi 2 – 3 minúty.
  7. Na plech položíme papier na pečenie. Placky následne poukladáme naň. Pečieme asi 25 minút na 180 °C.
  8. Po upečení posypeme nastrúhaným syrom každú placku a vložíme do rúry ešte na 5 – 7 minút.
  9. Na placky dáme smotanu s kôprom. Nastrúhame si bielu i červenú kapustu a pridáme zeleninovú prílohu podľa chuti. 

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár