Litovské zemiakové placky
Toto musíte vyskúšať! Ak chcete rodinu potešiť delikatesou, stavte na zemiakové placky plnené mäsom. Táto dobrota pochádza z Litvy, kde je veľmi obľúbená. Litovci totiž zemiaky a jedlá z nich milujú rovnako ako my. Ak si vo finále na placky dáte aj smotanu s kôprom, je možné, že už nikdy ich nebudete chcieť pripravovať inak.
INGREDIENCIE:
- 8 plátkov bravčového karé
- 1 kg zemiakov
- 5 vajec
- 3 lyžice hladkej múky
- cibuľa
- 100 g tvrdého syra
- soľ
- čierne korenie
- olej
- smotana
- kôpor
- kapusta (červená, biela)
POSTUP:
- Oškrabeme si zemiaky a nastrúhame ich. Dáme ich do misky a zalejeme studenou vodou.
- Pripravíme si plátky bravčového karé a jemne ich vyklepeme.
- Osolíme a okoreníme. Zemiaky vyžmýkame a preložíme do inej misy. Pridáme 3 vajcia, nastrúhanú cibuľu, hladkú múku, soľ, korenie a poriadne premiešame.
- V ďalšej miske si vyšľaháme vajíčka a každý plátok mäsa z oboch strán obalíme vo vajíčku.
- Zohrejeme olej na panvici a zo zemiakovej zmesi vrstvíme placky rovnakej veľkosti ako kúsky mäsa.
- Na každú placku položíme 1 kus mäsa vo vajíčku a prikryjeme opäť vrstvou zemiakovej zmesi. Opekáme asi 2 – 3 minúty.
- Na plech položíme papier na pečenie. Placky následne poukladáme naň. Pečieme asi 25 minút na 180 °C.
- Po upečení posypeme nastrúhaným syrom každú placku a vložíme do rúry ešte na 5 – 7 minút.
- Na placky dáme smotanu s kôprom. Nastrúhame si bielu i červenú kapustu a pridáme zeleninovú prílohu podľa chuti.