16 Apríl, Utorok
 8 °C
TOP

K jedlám s chráneným zemepisným označením už patria aj Liptovské droby

Trvalo to päť rokov, kým Európska komisia uznala, že Liptovské droby sú naozaj „naše“ – originálne a jedinečné. Sú obľúbené v mnohých liptovských domácnostiach a neoddeliteľne patria aj k rôznym miestnym podujatiam, jarmokom či k tradičným zemiakovým slávnostiam známym ako Švábkafest. Že ste ich ešte neochutnali? Máme pre vás receptúru…

Nápad získať ochrannú známku sa zrodil ešte v roku 2015 na tradičnom zemiakovom podujatí Švábkafest a tak sa začala dlhá a neľahká cesta k uznaniu ďalšieho tradičného rýdzo slovenského výrobku. V roku 2016 najskôr vzniklo občianske združenie (OZ) Liptovské droby, ktorého pracovníci sa vybrali do terénu. Zbierali recepty v rôznych obciach, aby nakoniec vytvorili akúsi jednotnú receptúru. Nasledovala príprava všetkých dokumentov potrebných pre zabezpečenie ochrannej známky. S občianskym združením spolupracoval aj Úrad priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici. Ani odoslaním žiadosti do sídla Európskej komisie sa však táto cesta nekončila. Nasledovalo uverejnenie žiadosti v úradnom vestníku Európskej únie, na základe čoho ju mohli pripomienkovať členské krajiny. A tu už mohli Liptáci iba čakať. A vyplatilo sa. Liptovské droby sa pred pár dňami stali chráneným zemepisným označením. Po kontrole potravinárskou inšpekciou budú môcť výrobcovia ochrannú známku používať už od 1. marca 2021. Na Slovensku sú zatiaľ dvaja výrobcovia – v Ružomberku a v Beňadikovej, ktorí budú túto špecialitu vyrábať a predávať s pridelenou ochrannou známkou.

Liptovské droby sú špecifickým druhom jaterníc vyrábaných starou remeselnou metódou.

Špecifickosť výrobku predstavuje zemiaková náplň so škvarkami, korením a plnená do prírodných

bravčových alebo hovädzích čriev. Liptovské droby sú vhodné na samostatnú konzumáciu, konzumujú sa s kyslou kapustou, uhorkami či čalamádou, ale droby môžete pokojne podávať aj ako prílohu k mäsu.

Na prípravu Liptovských drobov potrebujeme:

bravčové alebo hovädzie črevá, ktoré sme najprv namáčali a potom dôkladne umyli, zemiaky, bravčová slanina, bravčová masť, cibuľa, majorán, čierne korenie, soľ, cesnak a krupicovú múku.

Postup: Zemiaky najemno postrúhame, slaninu nakrájame a osmažíme. K slanine pridáme pomleté škvarky a pomletú opraženú cibuľuu. Pridáme cesnak, korenie, soľ a majorán. Zmes zemiakov, slaniny, škvariek, cibule a korenín má byť najemno pomletá, pridáme k nej krupicovú múku a potom ju plníme do čriev. Naplnené droby vložíme do cca 90 °C vody, pomaly varíme za

stáleho miešania, až kým droby nevyplávajú na povrch. Takto si ich môžete nakrátko aj uskladniť v chladničke. Pred podávaním ich upečieme v rúre na bravčovej masti do zlatohneda.

Spolu s Liptovskými drobami získali chránené zemepisné označenie aj Višne z Nyírségu v susednom Maďarsku. Tieto bordové višne majú sfarbenú dužinu a príjemnú horkastú chuť, čo súvisí s klimatickými podmienkami tohto regiónu, ako aj s metódou ich kultivácie. Višne z Nyírségu a Liptovské Droby sa tak pripojili k ďalším 1514-tim už chráneným potravinovým výrobkom v rámci krajín Európskej únie. Ich zoznam nájdete na stránke eAmbrosia. Slovensko tu malo doteraz 31 produktov, ktoré mali zemepisné označenie, chránené označenie pôvodu prípadne chránené zemepisné označenie.

Odoslať komentár