19 Apríl, Piatok
 2 °C
TOP

Chutné aj zdraviu prospešné, také sú egreše

Egreše sa k nám dostali predovšetkým z Ázie, z južnej Európy a zo stredomorských krajín. Najskôr sa u nás vyskytovali len ako divé kríky, až neskôr sa začali v našich záhradách pestovať a kultivovať rôzne odrody.

Egreše sú nízkokalorickým ovocím, 100 gramoch obsahuje len 48 kalórií, 0,2 g tukov, 11,8 g sacharidov, ale aj 3,6 g vlákniny. Zároveň sú egreše bohatým zdrojom vitamínov, okrem vitamínu A či vitamínov B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselina pantoténová, B6-pyridoxín, B9-kyselina listová, obsahujú aj vitamíny C a E, taktiež omega 6 a omega 3 kyseliny. Ani na minerálne látky nie sú egreše chudobné, nájdeme v nich horčík, vápnik, sodík, selén, železo, kremík, draslík, fosfor, meď, zinok a mangán.

Antioxidačné vlastnosti egrešov majú priaznivý vplyv na náš imunitný systém, vďaka vysokému obsahu horčíka podporujú zdravý a pokojný spánok. Horčík totiž zlepšuje spánok a tak vďaka konzumácii egrešov môžete mať kvalitný spánok a znižovať poruchy spánku.

Egreše spevňujú cievny systém, a to vďaka kremíku, ktorým posilňujeme tepny a žily. Ak spozorujete prvé malé kŕčové žílky, vyskúšajte aspoň týždeň konzumovať egreše a spomaľte tak oslabenie ciev. Jedna šálka egrešov obsahuje takmer 300 miligramov draslíka a iba 1,5 mg sodíka. Vďaka tomu sa uvoľnia krvné cievy a egreše tak pomáhajú udržiavať zdravý krvný tlak.

Vláknina obsiahnutá v egrešoch môže určite podporiť pravidelný pohyb čriev a znížiť riziko vzniku zápchy. Egreše zároveň prečisťujú a detoxikujú črevá. Spolu s vysokým obsahom vlákniny a nízkym počtom kalórií vám egreše môžu pomôcť aj pri redukcii hmotnosti.

Vitamínu A v egrešoch pozitívne vplýva na zdravie očí, najmä znižuje riziko nočnej slepoty, stav, ktorý sťažuje alebo dokonca znemožňuje vidieť v relatívne nízkom alebo stlmenom svetle. Vitamín C napomáha zabrániť tvorbe šedého zákalu.

Vďaka konzumácii egrešov si môžete pomôcť aj pri zachovaní zdravej pokožky tela a znížiť tvorbu vrások.

Rovnako ako aj ďalšie bobuľovité ovocie majú egreše veľa antioxidantov, a tie pomáhajú chrániť pred bunkovým poškodením a oxidačným stresom. Tento ich účinok je dôležitý pre zdravie mozgu či lepšiu pamäť. Egreše dokonca môžu mať istý vplyv aj pri ochrane organizmu pred Alzheimerovou chorobou. A hlavne dámy ocenia pozitívny vplyv konzumácie egrešov na zdravie vlasov. Vitamín C nielenže zlepšuje imunitný systém, ale vytvára a udržiava kolagén, vlasový proteín. Vitamín A zase pomáha chrániť vlasové folikuly. Po pravidelnej konzumácií egrešov môžu byť vaše vlasy pevnejšie a lesklejšie.

Egreše v kuchyni

Neumyté egreše skladujeme v chladničke 3, nanajvýš 5 dní. Konzumujeme ich nielen surové, ale sú vhodné aj na prípravu rôznych ovocných aj miešaných šalátov, samozrejme, na prípravu chutných koláčov. Omáčka z egrešov výborne dopĺňa napríklad grilovaný syr. A tak ako aj pri inom ovocí, aj egreše zavárame či varíme z nich džem.

NAŠE TIPY Z REDAKČNEJ KUCHYNE

Egrešový sirup s mätou

Potrebujeme: 1.5 kg egrešov, 10 lístkov mäty, 500 ml vody, 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej, 1 kg kryštálového cukru

Postup. Egreše umyjeme a necháme odkvapkať. Potom ich pomelieme alebo rozsekáme na drobno, pokojne použite kuchynský mixér. Popučené egreše dáme do hrnca aj s nasekanou mätou. zalejeme vodou a pridáme kyselinu citrónovú. Hrniec zakryjeme a uložíme na noc do chladničky.

Až na druhý deň zmes precedíme cez sitko, pridáme cukor a dáme variť. Keď začne sirup vrieť, hrniec odstavíme a sirup plníme do fliaš. Naplnené a uzatvorené fľaše dáme naležato – približne na 20 minút, potom ich necháme voľne vychladnúť.

Egrešový koláč

Potrebujeme: 450 g egrešov, 500 g hladkej múky, 250 g masla, 170 g práškového cukru, 150 g kryštálového cukru, 7 vajec, citrónovú kôru, 200 ml smotany na šľahanie.

Postup. Umyté egreše necháme odkvapkať a pripravíme si cesto. Preosiatu múku s práškovým cukrom a zmäknutým maslom dáme do misky alebo na pomúčenú dosku, pridáme 3 vajcia, citrónovú kôru a vypracujeme cesto. Pripravené cesto zabalíme do potravinovej fólie a na hodinu ho uložíme do chladničky. Potom ho vyvaľkáme, preložíme na plech s vyšším okrajom a prepicháme vidličkou. Vložíme do rúry predhriatej na 180oC a predpečieme 15 minút. Medzitým si pripravíme plnku zo 400 g egrešov, ktoré povaríme s cukrom, zmes rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sito. Štyri vajcia rozmixujeme so smotanou a opatrne zmiešame s egrešovou zmesou. ktorú Na predpečené cesto dáme zvyšné egreše a zalejeme pripravenou smotanovou plnkou. Koláč pečieme ešte približne tridsať minút. Krájame až po vychladnutí. Dobrú chuť.

Odoslať komentár