26 December, Štvrtok
 -2 °C
TOP

Svetový deň cestovín oslavujeme už 23 rokov

Svetový deň cestovín sa prvýkrát slávil 25. októbra 1998. Pri tejto príležitosti sa v mnohých krajinách vo svete organizujú rôzne gastro podujatia s cieľom podporiť konzumáciu cestovín.

To, že ľudia v Európe spoznali cestoviny, ma údajne na svedomí cestovateľ Marco Polo, ktorý ich sem mal priviezť z Číny ešte v roku 1271. Avšak v historických archívoch nájdeme aj také záznamy, podľa ktorých cestoviny skutočne vynašli na území Talianska. Nech už je pôvod cestovín akýkoľvek, faktom je, že patria k obľúbeným potravinám po celom svete.

Prvýkrát sa Svetový deň cestovín slávil na základe iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín a Zväzu výrobcov cestovín v Európskej únii 25. októbra 1998 v Neapoli. Cieľ bol jasný, nielen podporiť konzumáciu cestovín, ale zároveň poukázať aj na význam hodnôt pri spoločnom stolovaní či zvýraznenie nutričných hodnôt cestovinových jedál.

Podľa mnohých odborných štúdií je konzumácia taniera cestovín prospešná pre ľudský organizmus a jeho trávenie. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok sú v nich najmä vápnik, fosfor, železo či zinok. Zároveň sú cestoviny ľahko stráviteľné, cenovo dostupné a jednoduché na prípravu. Aj z redakčnej kuchyne prinášame niekoľko chutných tipov

Zapekané cestoviny s karfiolom a šampiňónmi

Potrebujeme: 300 g vašich obľúbených cestovín, karfiol, šampiňóny, cesnak podľa chuti, 250 ml šľahačkovej smotany, 100 ml mlieka, olej, lyžicu masla, soľ, mleté čierne korenie, 150 g obľúbeného syra na strúhanie

Postup: Najprv si karfiol umyjeme a rozdelíme na menšie ružičky. Na panvici s olejom potom opražíme cesnak so šampiňónmi, pridáme karfiol, soľ, korenie a chvíľu podusíme. Potom pridáme mlieko a smotanu a krátko povaríme. Do zapekacej misy vymastenej maslom uložíme cestoviny a zalejeme ich pripravenou omáčkou. Na záver posypeme cestoviny strúhaným syrom a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 180°C približne na 25 minút.

Výborný a ľahký cestovinový šalát

Potrebujeme: 450 g menších cestovín, cesnak podľa chuti – ideálne aspoň 4 strúčiky, žlté a červené cherry paradajky, 150 g čiernych olív bez kôstok, 1 šalátovú uhorku, čerstvú bazalku, soľ, korenie, olivový olej, balzamikový ocot

Postup: Najprv si uvaríme cestoviny podľa návodu – do vody pridáme celé strúčiky cesnaku. Uvarené cestoviny scedíme, opláchneme studenou vodou a zmiešame s paradajkami, uhorkou, olivami, bazalkou, pridáme soľ a korenie podľa chuti a pokvapkáme olivovým olejom a balzamikom. Náš tip: cesnak, s ktorým sme varili vo vode s cestovinami, roztlačíme s olivovým olejom a pridáme ho do šalátu s balzamikom.

Cestoviny so špenátom a krevetami

Potrebujeme: 400 g mrazených kreviet, 500 g cestovín, 300 g čerstvých špenátových listov, 4 – 5 strúčikov cesnaku, 50 ml smotany, lyžicu masla, 3 lyžíce olivového oleja, soľ a mleté čierne

Postup: Na panvici zohrejeme maslo a olivový olej a rozmrazené krevety na nej opražíme spolu s najemno nasekaným cesnakom približne 2 – 3 minúty. Potom pridáme smotanu a povaríme ďalšie 2 – 3 minúty. Pridáme nasekané špenátové listy a opäť povaríme 2 minúty. Omáčkou prelejeme uvarené cestoviny, pridáme podľa chuti soľ a korenie a hneď podávame.

Odoslať komentár