Skvelé recepty na sladké vianočné pečivo
Začiatkom decembra sa už našimi príbytkami zvyčajne šíri príjemná vôňa vianočného pečiva. Medovníky sa pečú štandardne v predstihu pár týždňov pred Vianocami, aby stihli zmäknúť, ostatné suché pečivo postupne.
Medovníky
Suroviny:
600 g hladká múka, 250 g práškový cukor, 200 g maslo, 6 PL med, 2 PL kakao, 3 ks vajcia, 1 ks kypriaci prášok do perníka, 1 ČL perníkové korenie
Postup:
Z uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme ho odpočinúť do druhého dňa. Vyvaľkáme na hrúbku 3 až 5 milimetrov, pečieme na 160 stupňov asi 4 až 7 minút, podľa rúry.
Medvedie labky
Suroviny:
150 g hrubá múka, 125 g maslo, 120 g mleté orechy, 150 g práškový cukor, 1 PL kakao, práškový cukor na obalenie
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame. Z cesta rukami odoberáme kúsky, ktoré vtlačíme do pripravených formičiek. Pečieme v rúre vyhriatej na 160°C asi 10 až 15 minút. Upečené ich ešte teplé vyklopíme a obalíme v práškovom cukre.
Vanilkové rožky
Suroviny:
250 g hladká múka, 100 g mleté mandle, 165 g práškový cukor, 180 g studené maslo, štipka soli, 5 balíčkov vanilkový cukor
Postup:
Do misky preosejeme múku, pridáme mleté mandle, štipku soli, 90 gramov cukru a na vločky nastrúhané maslo. Vypracované hladké cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme hodinu odpočívať v chlade. Potom z cesta vyformujeme valčeky s priemerom 1,5 cm, ktoré pokrájame na asi 5 cm dlhé kúsky a z nich vytvoríme rožteky. Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C asi 15 minút. Zatiaľ si na tanieri premiešame 75g práškového cukru a 5 balíčkov vanilkového cukru. Ešte teplé rožteky obalíme v pripravenom cukre.
Zlepované linecké kolieska
Suroviny:
150 g hladká múka, 50 g práškový cukor, 100 g maslo, 1 žĺtok, lekvár podľa výberu, práškový cukor na posypanie
Postup:
V miske zmiešame múku, práškový cukor, zmäknuté maslo a žĺtok. Vypracované hladké cesto odložíme na 20 minút do chladničky. Potom ho vyberieme a rozvaľkáme medzi dvoma potravinárskymi fóliami na hrúbku asi 2mm. Pomocou formičiek vykrajujeme z cesta rovnaký počet plných koliesok a koliesok s otvorom – napríklad hviezdička, srdiečko či stromček. Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C asi 5 až 7 minút. Upečené plné koliesko potrieme lekvárom, koliesko s otvorom posypeme práškovým cukrom a spojíme ich.
Orechové snehové sušienky
Suroviny:
3 bielky, 250 g práškový cukor, 250 g pomleté orechy, práškový cukor na posypanie, tortové oblátky
Postup:
Bielky vyšľaháme do tuha. Po častiach pridáme práškový cukor a orechy. Z tortových oblátok vykrojíme pomocou okrúhlej formičky s priemerom 3 až 4 cm kolieska a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pripravenú hmotu naplníme do cukrárskeho vrecúška (alebo mikroténového sáčku – nezabudneme odstrihnúť špičku) a nastriekame na pripravené oblátky. Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C asi 15 až 20 minút.
Náš tip
Pri pečení sme použili teplovzdušnú rúru, pričom rozdiel v teplote medzi klasickou elektrickou rúrou a teplovzdušnou rúrou je asi 15 až 20 °C. Pri pečení v klasickej elektrickej rúre teda pridáme približne 15 až 20 °C, treba však priebežne kontrolovať, pretože každá rúra pečie inak.