21 December, Sobota
 3 °C
TOP

Pripravte si silvestrovské slané chuťovky

Už o pár dní tu máme koniec roka, ku ktorému akosi neodmysliteľne patria silvestrovské oslavy, počas ktorých sa nezaobídeme bez slaných chuťoviek. Prinášame zopár inšpirácií.

Slivky pečené v sušenej šunke

Suroviny:

15 až 20 sušených sliviek, 7 až 10 plátkov sušenej šunky, špáradlá

Postup:

Sušené slivky zalejeme horúcou vodou a necháme v nej namočené približne 15 minút. Zatiaľ si sušenú šunku rozkrojíme pozdĺžne, každý plátok na dva pásiky. Každú slivku omotáme jedným pásikom sušenej šunky a prepichneme špáradlom. Slivkové závitky pokladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 15 minút.

Slimáky z lístkového cesta

Suroviny:

lístkové cesto, paradajkový pretlak, šunka, syr vhodný na strúhanie, oregano (môže byť aj bazalka, čo kto preferuje), vajce

Postup:

Z obchodu zakúpené rozvaľkané lístkové cesto ešte po dĺžke prekrojíme na polovicu. Každý diel potrieme paradajkovým pretlakom, poukladáme šunku, na ňu nastrúhame syr a na záver posypeme oreganom prípadne bazalkou. Jednotlivé diely zavinieme do rolády a potom každú roládu rozkrájame zhruba na pol centimetrové kúsky – slimáky. Následne slimáky pokladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a každý kúsok potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 15 minút.

Hrušky s nivou

Suroviny:

4 hrušky, 8 plátkov syra s plesňou (vhodná je Niva), 8 vlašských orechov, 4 lyžičky medu

Postup:

Hrušky umyjeme a každú ešte prekrojíme na polovicu. Odstránime jadrovníky. Na každú polovicu hrušky položíme plátok nivy. Hrušky pokladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 10 minút. Kým sa hrušky pečú, posekáme na kúsky vlašské orechy a opečieme ich na suchej panvici. Hotové hrušky posypeme orechmi a pokvapkáme medom.

Bruschetta s paradajkami a avokádovou nátierkou

Suroviny: na bruschettu s paradajkami a bazalkou

1/2 kg paradajok, 2 PL nasekaných bazalkových lístkov, 5 PL olivového oleja, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie,

chlieb, sendvič prípadne bagetu

Postup:

Paradajky pokrájame na drobné kúsky, pridáme bazalku, soľ, mleté čierne korenie, nadrobno nakrájanú cibuľu, a zalejeme olivovým olejom. Spolu premiešame a necháme v chlade odstáť 20 minút. Chlieb, sendvič alebo bagetu nakrájame, každý plátok potrieme olivovým olejom a postupne opečieme na suchej panvici. Podávame obložené paradajkovou zmesou.

Suroviny: na bruschettu s avokádovou nátierkou

Dve avokáda, 2 ks roztierateľného syra, citrón, soľ, mleté čierne korenie, chlieb, sendvič alebo bagetu, pridať môžete aj strúčik pretlačeného cesnaku a jednu menšiu nadrobno posekanú cibuľu

Postup:

Avokáda prekrojíme na polovicu. Jadro vyberieme a dužinu naškrabeme lyžicou a vložíme do misky. K dužine pridáme syr, citrónovú šťavu podľa chuti, prípadne aj cesnak alebo cibuľu a vymiešame. Nakoniec dochutíme korením a soľou. Chlieb, sendvič či bagetu nakrájame, každý plátok potrieme olivovým olejom a postupne opečieme na suchej panvici. Podávame s avokádovou nátierkou.

Odoslať komentár