Pripravte si silvestrovské slané chuťovky
Už o pár dní tu máme koniec roka, ku ktorému akosi neodmysliteľne patria silvestrovské oslavy, počas ktorých sa nezaobídeme bez slaných chuťoviek. Prinášame zopár inšpirácií.
Slivky pečené v sušenej šunke
Suroviny:
15 až 20 sušených sliviek, 7 až 10 plátkov sušenej šunky, špáradlá
Postup:
Sušené slivky zalejeme horúcou vodou a necháme v nej namočené približne 15 minút. Zatiaľ si sušenú šunku rozkrojíme pozdĺžne, každý plátok na dva pásiky. Každú slivku omotáme jedným pásikom sušenej šunky a prepichneme špáradlom. Slivkové závitky pokladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 15 minút.
Slimáky z lístkového cesta
Suroviny:
lístkové cesto, paradajkový pretlak, šunka, syr vhodný na strúhanie, oregano (môže byť aj bazalka, čo kto preferuje), vajce
Postup:
Z obchodu zakúpené rozvaľkané lístkové cesto ešte po dĺžke prekrojíme na polovicu. Každý diel potrieme paradajkovým pretlakom, poukladáme šunku, na ňu nastrúhame syr a na záver posypeme oreganom prípadne bazalkou. Jednotlivé diely zavinieme do rolády a potom každú roládu rozkrájame zhruba na pol centimetrové kúsky – slimáky. Následne slimáky pokladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a každý kúsok potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 15 minút.
Hrušky s nivou
Suroviny:
4 hrušky, 8 plátkov syra s plesňou (vhodná je Niva), 8 vlašských orechov, 4 lyžičky medu
Postup:
Hrušky umyjeme a každú ešte prekrojíme na polovicu. Odstránime jadrovníky. Na každú polovicu hrušky položíme plátok nivy. Hrušky pokladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 10 minút. Kým sa hrušky pečú, posekáme na kúsky vlašské orechy a opečieme ich na suchej panvici. Hotové hrušky posypeme orechmi a pokvapkáme medom.
Bruschetta s paradajkami a avokádovou nátierkou
Suroviny: na bruschettu s paradajkami a bazalkou
1/2 kg paradajok, 2 PL nasekaných bazalkových lístkov, 5 PL olivového oleja, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie,
chlieb, sendvič prípadne bagetu
Postup:
Paradajky pokrájame na drobné kúsky, pridáme bazalku, soľ, mleté čierne korenie, nadrobno nakrájanú cibuľu, a zalejeme olivovým olejom. Spolu premiešame a necháme v chlade odstáť 20 minút. Chlieb, sendvič alebo bagetu nakrájame, každý plátok potrieme olivovým olejom a postupne opečieme na suchej panvici. Podávame obložené paradajkovou zmesou.
Suroviny: na bruschettu s avokádovou nátierkou
Dve avokáda, 2 ks roztierateľného syra, citrón, soľ, mleté čierne korenie, chlieb, sendvič alebo bagetu, pridať môžete aj strúčik pretlačeného cesnaku a jednu menšiu nadrobno posekanú cibuľu
Postup:
Avokáda prekrojíme na polovicu. Jadro vyberieme a dužinu naškrabeme lyžicou a vložíme do misky. K dužine pridáme syr, citrónovú šťavu podľa chuti, prípadne aj cesnak alebo cibuľu a vymiešame. Nakoniec dochutíme korením a soľou. Chlieb, sendvič či bagetu nakrájame, každý plátok potrieme olivovým olejom a postupne opečieme na suchej panvici. Podávame s avokádovou nátierkou.