Petržlenová vňať je veľmi zdravá – pestujte ju za oknom po celý rok
Petržlenová vňať má príjemnú vôňu a v našej kuchyni patrí medzi veľmi často používané koreniny. Posýpame ňou zemiaky a pridávame ju do polievok, omáčok a tiež do šalátov. Zabúdať by sme však nemali ani na veľa zdravotných benefitov, ktoré jej konzumáciou získame.
Liečivé účinky
Okrem skvelej chute je petržlenová vňať bohatá na mnohé telu prospešné látky. Obsahuje vitamíny skupiny B, C, K aj E. Liečivé éterické oleje v nej obsiahnuté majú silné dezinfekčné účinky a upravujú trávenie. Pomôže tiež pri zápaloch močových ciest. V minulosti ju bylinkárky odporúčali teplú prikladať na žalúdok, aby sa tak chorému uľavilo od bolesti a pálenia žalúdka.
Petržlenová vňať nemusí byť len sezónnou prísadou do jedál, dopriať si ju môžeme kedykoľvek. Dopestovať si ju dokážeme dokonca aj z odrezkov umiestnených za oknom počas celého roka.
Pestovanie z odrezkov
Budeme potrebovať:
rozličné misky – dobre poslúžia viečka zo zaváracích pohárov, odrezky petržlenu, vodu
Postup:
Ak budete na prípravu jedla potrebovať petržlen, najskôr z neho zrežte vrch – v hrúbke asi centimeter, teda hornú časť odkiaľ obvykle vyrastá vňať a vložte do misky s vodou reznou stranou dolu. Položte na okenný parapet a pravidelne zalievajte. Už o pár dní sa môžete tešiť z prvej úrody. Vňať na našej fotografii rástla približne týždeň. Pestovateľský úspech častokrát závisí aj od kvality v obchode zakúpeného petržlenu.