21 December, Sobota
 3 °C
TOP

Pestujeme bylinky – Mäta pieporná

Mäta pieporná (Mentha piperita) je jednou z našich najpoužívanejších a najznámejších byliniek. Ide o trvalku s drevnatým podzemkom a drobnými červenofialovými kvietkami, dorastajúcou do výšky 30 až 80 cm. Má svoje nezastupiteľné miesto v každej domácej prírodnej lekárničke a hojne ju využívame aj v kuchyni, najmä pri príprave marinád, šalátov či osviežujúcich drinkov.

Mätu môžete pestovať aj vo svojej bylinkovej záhrade. Nie je príliš náročná, postačí ak jej nájdete polotieň. Rásť bude aj v kvetináči na balkóne či terase. Listy zbierame od júna do augusta, tesne pred rozkvitnutím.

Účinky na zdravie

Mäta zvyšuje chuť do jedla, je pomocníkom pri zvracaní či pri nevoľnosti, odstraňuje kŕče tráviacej sústavy, podporuje funkciu pečene, pankreasu a žlčníka. Účinkuje protizápalovo, antisepticky a utišujúco. Je účinným liekom proti kašľu a tiež znižuje horúčku.

Mätový čaj

Jednu lyžičku sušenej mäty zalejte šálkou vriacej vody a prikryte tanierikom. Nechajte lúhovať 10 minút a potom preceďte. Pijeme vždy čerstvý, 1 až 2 šálky za deň do zmiernenia ťažkostí.

Pozor – neprežeňte to

Mäta nie je vhodná u najmenších detí, ale ani v tehotenstve a pri kojení. U ľudí, ktorí majú ťažkosti s pálením záhy môže vyvolávať zhoršenie stavu. Aj v prípade mäty platí, že hoci sú bylinky výborným pomocníkom pri rôznych ochoreniach, užívať by sme ich mali s rozumom, pretože u každého môžu mať iné účinky a aj ich dlhodobé užívanie nám môže namiesto očakávanej pomoci skôr uškodiť. Ak si nie ste istí, poraďte sa so svojim lekárom.

zdroj foto congerdesign pixabay

Odoslať komentár