21 Máj, Utorok
 23 °C
TOP

Pestujeme medovku lekársku

Medovka lekárska je nenáročná bylinka s príjemnou citrónovou arómou a mnohorakým využitím pre naše zdravie. Pestovať ju môžete v záhrade, ale darí sa jej aj v črepníku na terase či balkóne.

Liečivé účinky

Medovka lekárska upokojuje našu psychiku, vďaka čomu je výborným bojovníkom proti nespavosti, ale využitie nachádza aj pri liečbe ľahších foriem depresie. Pozitívny vplyv má medovka aj na naše trávenie, pomáha pri nechutenstve či nadúvaní. Zároveň táto rastlinka zlepšuje pamäť a uľaví pri bolesti hlavy.

Pestovanie

Medovka je nenáročná na pestovanie, zvládne slnko i polotieň. Dopestovať si ju môžeme zo semiačok, alebo z priesad. Výsadbu z priesad do voľnej pôdy či kvetináčov zväčša realizujeme v mesiacoch apríl a máj, ale nič sa nestane, keď ju zasadíte aj o čosi neskôr.

Zber

Z medovky zbierame najmä listy a to tesne pre obdobím kvetu, za suchého počasia a najlepšie v popoludňajších hodinách. Zbierať ich môžeme aj dvakrát za sezónu, len treba počkať, kým po prvom zbere narastú nové asi 30 cm vysoké stonky.

Použitie

Z lístkov medovky si môžete uvariť čaj, či sirup, ale pridávať ich môžete aj do limonád a zeleninových či ovocných šalátov. Rovnako sa využívajú pri zdobení koktailov či múčnikov. Ak všetky lístočky nespotrebujete, môžete si ich usušiť. Stačí, ak ich rozložíte v jednej vrstve na plech a sušte na teplom, suchom a dobre vetranom mieste.

Náš tip: Do nádobky určenej na výrobu kociek ľadu vložte celé lístky medovky a zalejte vodou. Ľadové kocky vám potom výborne poslúžia pri príprave nápojov.

Medovkový sirup:

Budeme potrebovať: hrnček vody, hrnček cukru a hrnček medovky

Postup: Do hrnca vlejte vodu, pridajte cukor a medovku. Varte, kým sa cukor nerozpustí. Potom sporák vypnite, hrniec prikryte pokrievkou a všetko nechajte aspoň tridsať minút odstáť. Následne preceďte do sklennej fľaše, nechajte celkom vychladnúť a uložte do chladničky. Takto pripravený sirup môžete po lyžičkách užívať na upokojenie, alebo pridávať na ochutenie limonád.

Medovkový čaj

Čaj si môžete pripraviť z čerstvej i sušenej medovky. Ak použijete čerstvú medovku, do šálky stačí vložiť niekoľko lístkov, zaliať ich vriacou vodou a nechať pár minút lúhovať. V prípade, že budete čaj variť zo sušenej rastlinky, dajte do šálky jednu čajovú lyžičku medovky, zalejte vriacou vodou a nechajte prikryté lúhovať 10 minút. Následne preceďte cez sitko a môžete popíjať.

Náš tip:

V prípade nespavosti sa odporúča vypiť šálku čaju z medovky hodinu pred spaním.

Pozor!

Hoci sú bylinky výborným pomocníkom pri rôznych ochoreniach, užívať by sme ich mali s rozumom a mierou, pretože u každého môžu mať iné účinky a aj ich dlhodobé užívanie nám môže namiesto očakávanej pomoci skôr uškodiť. To platí aj v prípade medovky. Ak si nie ste istí, poraďte sa so svojim lekárom.

ren

Ilustračné foto. zdroj foto MAKY_OREL pixabay

Odoslať komentár