08 Máj, Štvrtok
 12 °C
TOP

Medovka lekárska pre naše zdravie

Medovka lekárska je nenáročná bylinka s príjemnou citrónovou arómou a mnohorakým využitím pre naše zdravie. Pestovať ju môžete v záhrade, ale darí sa jej aj v črepníku na terase či balkóne.

Liečivé účinky

Medovka lekárska upokojuje našu psychiku, vďaka čomu je výborným bojovníkom proti nespavosti, ale využitie nachádza aj pri liečbe ľahších foriem depresie. Pozitívny vplyv má medovka aj na naše trávenie, pomáha pri nechutenstve či nadúvaní. Zároveň táto rastlinka zlepšuje pamäť a uľaví pri bolesti hlavy.

Pestovanie

Medovka je nenáročná na pestovanie, zvládne slnko i polotieň. Dopestovať si ju môžeme zo semiačok, alebo z priesad. Výsadbu z priesad do voľnej pôdy či kvetináčov zväčša realizujeme v mesiacoch apríl a máj, ale nič sa nestane, keď ju zasadíte aj o čosi neskôr.

Zber

Z medovky zbierame najmä listy a to tesne pre obdobím kvetu, za suchého počasia a najlepšie v popoludňajších hodinách. Zbierať ich môžeme aj dvakrát za sezónu, len treba počkať, kým po prvom zbere narastú nové asi 30 cm vysoké stonky.

Použitie

Z lístkov medovky si môžete uvariť čaj, či sirup, ale pridávať ich môžete aj do limonád a zeleninových či ovocných šalátov. Rovnako sa využívajú pri zdobení koktailov či múčnikov. Ak všetky lístočky nespotrebujete, môžete si ich usušiť. Stačí, ak ich rozložíte v jednej vrstve na plech a sušte na teplom, suchom a dobre vetranom mieste.

Náš tip: Do nádobky určenej na výrobu kociek ľadu vložte celé lístky medovky a zalejte vodou. Ľadové kocky vám v lete výborne poslúžia pri príprave nápojov.

Čaj z medovky lekárskej

Zo sušenej medovky lekárskej si môžeme pripraviť čaj tak, že jednu čajovú lyžičku medovky zalejeme 250 ml vriacej vody, zakryjeme a necháme zapariť 5-6 minút. Potom precedíme a pijeme teplý po dúškoch.

Sirup z medovky lekárskej

Budeme potrebovať: pohár vody, pohár cukru a pohár lístkov medovky lekárskej

Postup:

Lístky medovky umyte v studenej vode a zbavte prípadných nečistôt. Do hrnca nalejte pohár vody, pridajte cukor a lístky medovky. Varte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Odstavte zo sporáka, prikryte pokrievkou a nechajte 30 minúť odpočívať. Následne preceďte a nechajte celkom vychladnúť. Potom môžete preliať do sterilizovanej fľaše a skladovať v chladničke. Sirup sa hodí na ochutenie koktailov a limonád.

Pozor!

Hoci sú bylinky výborným pomocníkom pri rôznych ochoreniach, užívať by sme ich mali s rozumom a mierou, pretože u každého môžu mať iné účinky a aj ich dlhodobé užívanie nám môže namiesto očakávanej pomoci skôr uškodiť. To platí aj v prípade medovky. Ak si nie ste istí, poraďte sa so svojim lekárom.

foto: Medovka lekárska. zdroj foto kackuc pixabay

Odoslať komentár