Je čas zberať medvedí cesnak
Nastáva obdobie, kedy si budeme môcť počas našich výletov do prírody opäť nazbierať medvedí cesnak. Rastie takmer na celom Slovensku a v posledných rokoch sa teší veľkej obľube. Pozor, nepomýľte si ho s konvalinkou. Rozdiel spoznáte už podľa samotnej charakteristickej vône.
Medvedí cesnak obsahuje podobné prospešné látky ako cesnak kuchynský, len ich pomer je odlišný. Zbierame z neho mladé, nepoškodené listy až do chvíle, kým rastlina nevytvorí kvety. Podľa odborníkov môže medvedí cesnak posilniť našu imunitu, blahodárne účinky má však aj na trávenie, využíva sa tiež na liečbu vysokého krvného tlaku a chudokrvnosti.
Použitie
Medvedí cesnak môžeme pridávať čerstvý do rôznych zeleninových šalátov, polievok či na ochutenie mäsa. Pripraviť si z neho môžeme aj pesto.
Náš tip: Pesto
Budeme potrebovať: medvedí cesnak, panenský olivový olej, soľ, orechy – vlašské, píniové alebo lieskové – podľa vlastného výberu (môžete vynechať)
Postup:
Medvedí cesnak poriadne umyte pod tečúcou vodou a dobre osušte. Následne ho vložte do mixéra, prípadne mažiara a spracujte na kašu. Pridajte soľ podľa chuti, obľúbený druh orechov a postupne prilievajte olivový olej tak, aby vznikla vami požadovaná konzistencia.
Pesto môžete použiť napríklad na ochutenie cestovín, nátierok či šalátov.
zdroj foto Couleur pixabay