Doprajme si jačmenné krúpy
Používate v kuchyni jačmenné krúpy? Ak nie, pouvažujte o ich zaradení do vášho jedálnička. Nielenže majú veľa priaznivých účinkov na naše zdravie, ale aj veľmi dobre chutia.
Jačmenné krúpy môžeme pripraviť na mnoho spôsobov a veľmi dobre chutia v slaných aj sladkých jedlách. Konzumovať ich môžeme vo forme kaše, ktorú si môžeme osladiť medom a doplniť ovocím a orieškami, pripraviť z nich môžeme tiež chutné rizoto, či pridávať ich do polievok a fašírok.
Náš tip:
V obchodoch kúpite jačmenné krúpy rôznych veľkostí. Zvyčajne to nájdete uvedené na obale. Čím sú krúpy menšie, tým skôr sa uvaria.
Zeleninová polievka s jačmennými krúpami
Budeme potrebovať: 1/2 hrnčeka krúpy stredné, 1 hrnček mrkva nakrájaná na kocky alebo strúhaná, 1/2 hrnčeka petržlen nakrájaný na kocky alebo strúhaný, 1/2 hrnčeka červená šošovica, 2 polievkové lyžice repkový olej, 1 cibuľa, soľ, mletá červená paprika, drvená rasca
Postup:
Krúpy preberieme, premyjeme, scedíme a varíme v hrnci s vodou 40 minút.
Zatiaľ si umyjeme zeleninu, očistíme ju a nakrájame na drobné kocky, prípadne postrúhame. Šošovicu preberieme, premyjeme a scedíme.
Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita. Pridáme zeleninu a restujeme 5 minút. Polievku dochutíme soľou, mletou červenou paprikou a drvenou rascou, pridáme červenú šošovicu, predvarené krúpy aj s vodou, v ktorej sa varili, podľa potreby prilejeme ďalšiu vodu a varíme do mäkka – približne 15 až 20 minút.
Pri podávaní môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ilustračné foto. zdroj foto ivabalk pixabay