28 Október, Pondelok
 11 °C
TOP

Doprajme si jablkové hodovanie

Chutné, šťavnaté a navyše mimoriadne zdravé. Také sú jablká. Ak sa chystáme urobiť niečo pre naše zdravie, mali by sme ich podľa odborníkov konzumovať každý deň. Naše telo zásobia množstvom prospešných vitamínov.

Jablká najlepšie chutia čerstvé, priamo odtrhnuté zo stromu. No počas chladných sychravých dní nie je nič príjemnejšie, ako sa po príchode domov z potuliek jesennou prírodou zahriať šálkou voňavého čaju a vychutnať si jablkový koláč. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami.

Jablká a vitamíny

Jablká obsahujú vitamín A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténová, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín, pričom prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza najmä v šupke. Mimoriadne bohaté sú jablká nielen na vitamíny, ale aj stopové prvky. Majú vysoký obsah draslíka a obsahujú až 30 % vlákniny.

Jablká pod čapicou

Suroviny: jablká, ríbezľový alebo malinový džem, 1 bielok, 7 dkg práškového cukru, mandle alebo vlašské orechy, maslo

Postup: Jablká umyte, očistite, rozdeľte na polovice a z každej z nich vykrojte jadrovník. Do vzniknutého otvoru – jamky, dajte lyžičkou džem.

Z vaječného bielka a práškového cukru ušľahajte tuhý sneh. Na každé jablko dajte snehovú kôpku snehu – čiapku a posypte nasekanými mandľami alebo vlašskými orechmi. Poukladajte do maslom vymasteného pekáča a pečte domäkka.

Jablkový koláč s marcipánom

Suroviny: na cesto: 200g polohrubej múky, 100g masla, 90g práškového cukru, 1 žĺtok, 2PL mlieka

na plnku: 500g jabĺk, 2PL slivkového lekváru, 50g kryštálového cukru, 40g bieleho marcipánu

Postup: Do misy vložte múku, cukor a maslo nakrájané na kocky. Rukami vytvorte posýpku a tretinu z nej odložte do inej nádoby. K zvyšnej posýpke pridajte žĺtok a vlažné mlieko. Vypracujte cesto, prikryte ho potravinárskou fóliou a odložte do chladničky.

Kým cesto odpočíva, umyte a očistite jablká, pokrájajte ich na kocky a vložte do hrnca. Pridajte cukor, lekvár a miešajte, kým zmes trošku nezhustne. Do ešte horúcej zmesi pridajte dve tretiny nakrájaného marcipánu. Všetko nechajte vychladnúť.

Okrúhlu formu vyložte papierom na pečenie. Cesto vyberte z chladničky a vyložte ním formu tak, aby boli pokryté aj boky. Na cesto rovnomerne rozotrite plnku. Následne posypte odloženou posýpkou a marcipánom. Pečte v rúre vyhriatej na 180°Celzia približne 40 až 45 minút.

Jablkové mafiny

Suroviny: 150g hladkej múky, 100 g celozrnnej múky, 30g orechov, 2ČL kypriaceho prášku, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 140g trstinového cukru, 1 vajce, 80ml oleja, 250g acidofilného mlieka, 150g jabĺk, 50g hrozienok

Postup: Hrozienka namočíme do vody. Orechy posekáme, jablká očistíme, zbavíme jadrincov a nahrubo nastrúhame.

Do misky vložíme múku, orechy, kypriaci prášok a sódu bikarbónu. Suroviny dobre premiešame.

Do druhej misky vložíme cukor, olej, vajce a acidofilné mlieko a vymiešame. Následne pridáme jablká a hrozienka a sypké prísady. Všetko spolu premiešame.

Pripravíme si plech na pečenie mafinov a jeho otvory vyložíme košíčkami alebo papierom na pečenie, ktorý sme si predtým nastrihali na potrebnú veľkosť. Cesto naplníme do košíčkov asi do dvoch tretín. Rúru vyhrejeme na 180 °C a pečieme asi 25 až 30 minút.

Netradičné jablkové pité

Suroviny: 3 vajcia, 12 PL oleja, 12 PL vlažného mlieka, 12 PL kryštálového cukru, 12 PL hladkej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 1 kg jabĺk (5-6 väčších jabĺk), 1 balíček škoricového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 hrsť hrozienok, práškový cukor na posypanie

Postup: Najskôr si pripravte plnku a to tak, že jabĺčka očistite, zbavte jadrincov a nastrúhajte. Primiešajte škoricový a vanilkový cukor. Nastrúhané jabĺčka vložte do hrnca, zahrejte a pridajte hrozienka. Premiešajte a 5 minút poduste.

Celé vajíčka vymiešajte s kryštálovým cukrom do peny. Pridajte po troške olej a mlieko. Premiešajte. Postupne pridajte ešte hladkú múku a kypriaci prášok do pečiva.

Menší plech asi 20×30 cm vystelte papierom na pečenie. Cesto rozdeľte na dve časti a jednu vylejte na plech. Dajte piecť do rúry na 180 stupňov.

Keď je pečenie zhruba v polovici, teda približne po 12 minútach, plech vyberte a na predpečené cesto rovnomerne navrstvite dusené jabĺčka. Na ne vylejte druhú polovicu cesta a dajte piecť ešte na ďalších 12 až 15 minút.

Ilustračné foto. zdroj foto anialaurman pixabay

Odoslať komentár