Dopestujte si mätu
Mäta pieporná (Mentha piperita) je jednou z našich najpoužívanejších a najznámejších byliniek. Ide o trvalku s drevnatým podzemkom a drobnými červenofialovými kvietkami, dorastajúcou do výšky 30 až 80 cm. Má svoje nezastupiteľné miesto v každej domácej prírodnej lekárničke a hojne ju využívame aj v kuchyni, najmä pri príprave marinád, šalátov či osviežujúcich drinkov.
Mätu môžete pestovať aj vo svojej bylinkovej záhrade. Nie je príliš náročná, postačí ak jej nájdete polotieň. Rásť bude aj v kvetináči na balkóne či terase. Listy zbierame od júna do augusta, tesne pred rozkvitnutím.
Účinky na zdravie – Mäta zvyšuje chuť do jedla, je pomocníkom pri zvracaní či pri nevoľnosti, odstraňuje kŕče tráviacej sústavy, podporuje funkciu pečene, pankreasu a žlčníka. Účinkuje protizápalovo, antisepticky a utišujúco. Je účinným liekom proti kašľu a tiež znižuje horúčku.
Mätový čaj – Jednu lyžičku sušenej mäty zalejte šálkou vriacej vody a prikryte tanierikom. Nechajte lúhovať 10 minút a potom preceďte. Pijeme vždy čerstvý, 1 až 2 šálky za deň do zmiernenia ťažkostí.
Mojito bez alkoholu – Mojito (výslovnosť – mochito) je tradičný kubánsky koktail, ktorý nás príjemne osvieži a pripravíme si ho za pár minút. Na dno vysokého pohára dáme trstinový cukor a vytlačíme šťavu z pol limetky. Dobre premiešame, pridáme mätové lístky a opäť dobre premiešame. Zasypeme kockami ľadu, zalejeme do plna sódou a dozobíme limetkou a mätou.
Pozor, neprežeňte to – Mäta nie je vhodná u najmenších detí, ale ani v tehotenstve a pri kojení. U ľudí, ktorí majú ťažkosti s pálením záhy môže vyvolávať zhoršenie stavu. Aj v prípade mäty platí, že hoci sú bylinky výborným pomocníkom pri rôznych ochoreniach, užívať by sme ich mali s rozumom a mierou, pretože u každého môžu mať iné účinky a aj ich dlhodobé užívanie nám môže namiesto očakávanej pomoci skôr uškodiť. Ak si nie ste istí, poraďte sa so svojim lekárom.
zdroj foto Iffany pixabay