Cesnak prospieva nášmu zdraviu
Cesnak zastáva významnú úlohu v našej kuchyni a pridáva sa do množstva jedál. Obsahuje však aj veľa zdraviu prospešných látok. Vedeli to už naše staré mamy a preto sa v minulosti často využíval v ľudovom liečiteľstve.
Účinky na zdravie
Cesnak obsahuje silice a éterické oleje, rovnako aj minerály ako napríklad draslík, vápnik, mangán, fosfor či zinok. Bohatý je na vitamín C a B6, obsahuje tiež vitamíny A, B1, B2,C, D a K. Cesnak sa využíva ako prírodné antibiotikum a tiež je obľúbený pre jeho veľmi silné antibakteriálne, antimykotické a antivírusové účinky, vďaka čomu je skvelým pomocníkom v boji s rôznymi infekciami. Rovnako znižuje vysoký krvný tlak a priaznivo vplýva na dýchacie, tráviace aj močové ústrojenstvo.
Pestovanie
Vhodným obdobím na sadenie cesnaku je v chladnejších regiónoch Slovenska mesiac október, v tých teplejších ho môžeme pokojne dať do zeme až v novembri. Hoci cesnak môžeme vysádzať na hriadky na jar i na jeseň, výhodou tej jesennej výsadby je, že z nej môžeme pri správnom pestovaní dosiahnuť oveľa väčšiu úrodu.
Takto sa to podarí:
–Pripravte si pôdu a myslite na to, že cesnak nie je vhodné sadiť na políčka po cibuľovinách a strukovinách.
–Cesnakové hlávky rozdeľte na strúčiky a na výsadbu ponechajte len zdravé plody.
-Strúčiky saďte do pôdy tenkými koncami smerom nahor do vzdialenosti približne 15 centimetrov a hĺbky asi 3 centimetre tak, aby koniec len zopár milimetrov vyčnieval.
-Pôdu následne prihrňte.
–Na políčku pravidelne odstraňujte burinu a rastlinky podľa potreby zalievajte.
Zber a skladovanie
Keď rastliny začnú žltnúť a schnúť, je čas začať cesnak vyberať zo zeme. Po zbere ho poukladáme na suché, kryté a dobre vetrané miesto, aby mohol doschnúť. Následne ho očistíme od zvyškov zeminy a skladujeme na tmavom, chladnom a vetranom mieste, najlepšie zavesený vo zväzkoch.
Použitie
Cesnak môžeme konzumovať na viacero spôsobov, či už surový, varený alebo pečený a je neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál, od polievok cez omáčky, mäsové pokrmy až po nátierky.
Náš tip:
Cesnaková polievka
Suroviny: 1,5 hlávky cesnaku, 6 zemiakov, 3 lyžice masla, 1 bobkový list, soľ, čierne korenie, 1 l vriacej vody, 150 g tvrdeného syra, 1 bageta, olivový olej
Postup:
Zemiaky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme zemiaky a smažíme asi 5 minút. Potom pridáme celé strúčiky cesnaku, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie. Všetko zalejeme 1 litrom vriacej vody.
Polievku varíme približne 15 minút, kým zemiaky zmäknú.
Potom z polievky vyberieme bobkový list a rozmixujeme ju.
Bagetu pokrájame na kolieska, ktoré na troche olivového oleja opečieme na panvici z oboch strán.
Polievku podávame horúcu, posypanú strúhaným syrom, s kúskami opečenej bagety.
Syrová nátierka s pečeným cesnakom
Suroviny:
200g syra s modrou plesňou, 200g smotanovo tvarohového syra, 3PL bieleho jogurtu, hlávka cesnaku, korenie a cukor podľa chuti
Postup:
Rúru zohrejeme na stredne vysokú teplotu. Hlavičku cesnaku zabalíme do alobalu a pečieme pol hodinu. Necháme vychladnúť a potom strúčiky vytlačíme zo šupky a popučíme vidličkou.
Syr s modrou plesňou pretlačíme cez hrubé strúhadlo do misky. Vymiešame ho so smotanovo tvarohovým syrom a jogurtom. Pridáme cesnak a dochutíme podľa chuti korením a štipkou cukru.
Chlieb s grilovaným cesnakom
Suroviny: 2 celé hlávky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, chlieb alebo bageta
Postup: Každú hlávku cesnaku zabalíme do alobalu a grilujeme 45 minút. Potom na grile opečieme krajce chleba a následne každý pokvapkáme olivovým olejom.
Hotové strúčiky cesnaku vytlačíme zo šupky, popučíme vidličkou a natrieme na chlieb. Osolíme a okoreníme.
Recept pre zdravie od našich babičiek
Ak nás potrápi prechladnutie, uľaviť od ťažkostí nám môže pomôcť cesnakový med. Kým med je považovaný za prírodný antibakteriálny prostriedok, tak v spojení s cesnakom, o ktorom hovoríme aj ako o prírodnom antibiotiku, by mohlo ísť o skutočne dobrú kombináciu.
Cesnakový med
Suroviny: 2 hlávky cesnaku, med, 2 uzatvárateľné sterilizované poháre
Postup:
Hlávky cesnaku očistite od vonkajších šupín a rozoberte na jednotlivé strúčiky. Tie aj spolu so šupkou vložte do pohára a zalejte medom tak, aby boli celkom ponorené. Pohár dobre uzatvorte viečkom a pri izbovej teplote nechajte med sedem dní odstáť.
Následne med preceďte do čistého suchého pohára, uzatvorte viečkom a skladujte v chladničke. V prípade nachladnutia môžete užívať trikrát denne jednu lyžičku.
zdroj foto stevepb pixabay