22 December, Nedeľa
 2 °C
TOP

Jahodová torta s makovým korpusom

Vábia nielen svojou vôňou, ale aj chuťou. Jahody. Podľa viacerých prieskumov patria medzi najobľúbenejšie ovocné druhy na svete. Vedeli ste, že jahody so šľahačkou sú aj súčasťou wimbledonskej tenisovej tradície? A to už od jej založenia v roku 1877. Počas dvojtýždňového turnaja sa údajne každý rok zje viac ako milión čerstvých jahôd – približne 30 ton. Jahody sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých dezertov. My sme si pre vás pripravili recept na sviežu jahodovú tortu s makovým korpusom, ktorá poteší bruško nejedného gurmána.

INGREDIENCIE:

Korpus:

  • 4  vajcia
  • 2 PL špaldovej múky
  • 100 gramov mletého maku
  • 4 PL trstinového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
  • Polovica prášku do pečiva

Tvarohový krém:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 1 ČL práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
  • 3 plátky želatíny
  • 150 gramov jahôd

Jahodové želé:

  • 350 g jahôd
  • Červená želatína

POSTUP:

  1. Najprv si pripravíme korpus. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh s jednou polovicou cukru. Následne si prešľaháme žĺtka, do ktorých pridáme druhú polovicu cukru a vanilku. Zomelieme si mak. Pridáme k nemu prášok do pečiva a dve polievkové lyžice špaldovej múky.
  2. Obe vyšľahané hmoty (z bielok aj zo žĺtkov) spojíme a primiešame k nim mak. Rozotrieme na okrúhlu formu, ktorú si vystelieme papierom na pečenie. Korpus dáme do rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 30 minút.
  3. Zatiaľ si pripravíme tvarohovú náplň. Šľahačku vyšľaháme s lyžičkou práškového cukru úplne do tuha. Tvaroh si krátko prešľaháme s vanilkou. Následne si náplň zahustíme plátkami želatíny, ktorú si pripravíme podľa návodu na obale. Primiešame kúsky jahôd, vylejeme na korpus a dáme do chladničky stuhnúť. Ak nechcete pridávať želatínu do náplne, nie je to problém. V tom prípade ale treba nechať korpus s náplňou v chladničke dlhšie.
  4. Na záver si umyjeme a očistíme zvyšné jahody, ktoré rozmixujeme a zahustíme plátkami želatíny, ktorú si opäť pripravíme podľa návodu na obale. Takto pripravenú jahodovú zmes vylejeme na vychladenú náplň. Odložíme do chladničky, aby torta poriadne stuhla, najlepšie aj cez noc.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár