Tvarohové hviezdičkové pagáčiky
Sú nadýchané, slané a veľmi chutné. Tradičné slovenské pagáče. Majú veľmi dlhú históriu. Vedeli ste, že na naše územie ich priniesli Turci? Vraj až dodnes sa u nich tradičná poğaça pečie. Turci ju ale plnia aj zeleninou. U nás sú pagáče najobľúbenejšie buď škvarkové alebo bryndzové. My sme pri pečení vyskúšali použiť tvaroh a výsledok stál za to! Skúste si pripraviť pagáče podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
- 250 g hladká múka
- 250 g tvaroh jemný hrudkovitý
- 250 g masla
- 3 ks vajec (jedno na potretie)
- 4 ČL soľ
Na posypanie:
semienka sezamové alebo ľanové, podľa chuti
POSTUP:
- Najprv si v miske vidličkou rozdrobte tvaroh.
- Pridajte múku, soľ, vajcia.
- Vymiesite si cesto a upravíte ho do tvaru tehly. Jemne ho posypte múkou, prikryte fóliou a odložte na jednu noc do chladničky odpočívať. Ak chcete urobiť pagáčiky skôr, stačí na jednu hodinu.
- Následne cesto položíte na pomučenú dosku a rozvaľkáte na plát o hrúbke asi 1,5 cm. Takto pripravené cesto následne vykrajujete. Tvar formičky si zvoľte podľa seba, my sme zvolili hviezdičky.
- Pekáč si vystelieme papierom na pečenie. Pagáčiky si poukladáme naň, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a ak chceme, posypeme semienkami.
- Rúru si zohrejeme na 200 stupňov a pečieme asi 15 minút.